Tungsram Agritech – Irodaházakban termesztenének fahéjat és paradicsomot Magyarországon

A beltéri növénytermesztéshez 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján.

Olyan jövőről álmodnak a Tungsramnál, amelyben a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, kozmetikai és gyógyászati alapanyagul szolgáló növények termesztése évszaktól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül akár irodaházakban, lakásokban, élelmiszerboltokban is történhet. Az innovativitásáról híres vállalat szakemberei gőzerővel vetették bele magukat a precíziós beltéri növénytermesztéssel kapcsolatos kutatásokba.

Az 1896-ban alapított Tungsram tavaly áprilisában tért vissza a világpiacra, az innovativitásáról mindig is híres vállalat nem csak folytatja eddigi fejlesztési tevékenységét a világítástechnika terén, hanem új, dinamikusan növekvő ágazatokba is befektet. Ezek egyike a precíziós beltéri növénytermesztés (indoor farming).

A precíziós beltéri növénytermesztés segítségével egységnyi területen sokkal nagyobb hozam érhető el a szabadtéri technológiákhoz képest

“2018 őszén létrejött a Tungsram Agritech üzletága. Célunk olyan világszínvonalú LED- és okosmegoldások kifejlesztése, amelyeket sikerrel használhatnak a precíziós beltéri növénytermesztés területén tevékenykedő vállalkozások” – mondja Sejpes Zoltán, a Tungsram Agritech vezetője.

A vállalatcsoport több mint 4000 embert foglalkoztat 22 országban, és globális versenystratégiájának fókuszában az olyan technológiák kidolgozása áll, amelyek megalapozzák majd a jövő iparágait.

“Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re több mint 9 milliárdra nő, azaz 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, mint jelenleg. A lakosság 70 százaléka ráadásul városokban fog élni, ezért teljesen új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági termelést. Óriási hatékonyságnövekedésre van szükség, és a precíziós beltéri növénytermesztés éppen ezt teszi lehetővé. A polcrendszerek révén egységnyi területen akár több tízszeres kapacitás érhető el a szabadtéri technológiákhoz képest. Nem véletlen, hogy az indoor farming piac mérete a Strategies Unlimited független piackutató előrejelzése szerint a tavalyi 500 millió dollárról 2020-ra 1000 millió dollár fölé, 2024-re pedig több mint 6700 millió dollárra nő majd” – hívja fel a figyelmet Sejpes Zoltán.

Úgy véli, a Tungsram falai között felhalmozódott évszázados világítástechnikai tudás kitűnő alap arra, hogy bekapcsolódjanak a kutatás-fejlesztésbe ezen a területen is. A célok között szerepel egy olyan Közép-Kelet-Európában egyedülálló kutatóközpont létrehozása, ami felsőoktatási intézmények, mezőgazdasági és ipari partnerek részvételével vizsgálja, hogy az egyes növényfajtáknak mely életciklusban milyen mennyiségű és összetételű fényre van szüksége az optimális növekedéshez.

Első lépésként 2018 decemberében a vállalat háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére a magyarországi agrároktatás fellegvárának számító Szent István Egyetemmel és a Veresi Paradicsom Kft.-vel a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium fővédnöksége alatt.

“Olyan jövőről álmodunk, amelyben a zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, kozmetikai és gyógyászati alapanyagul szolgáló növények termesztése évszaktól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül az emberek közvetlen közelében – akár irodaházakban, magánlakásokban, élelmiszerboltokban – is megvalósulhat” – teszi hozzá a szakember.

A LED-technológia segítségével biztosítható a növények számára az a színhőmérséklet, amely az adott életszakaszban a legintenzívebb növekedést, tápanyagfelhalmozódást hozza. A precíziós beltéri növénytermesztéshez ráadásul 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján.

 

https://tungsram.com/

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?