Új tagunk, a regeneratív gazdálkodó Szeredi Kft.

Az 1992-ben alapított családi gazdaság, a Szeredi Kft. regeneratív gazdálkodási formában szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik 1.200 hektár szántó területen, amelyhez 112 hektár saját telepítésű erdő is párosul. A szántóföldi területeken őszi durumbúzát, étkezési- és olaj napraforgót, szójababot, őszi takarmányborsót (vetőmagot is), őszi étkezési mákot, őszi spenótot, oregánót és kukoricát termesztenek.

A regeneratív rendszer működtetése olyan fenntartható alternatíva, amelynek elsődleges célja, hogy a biológiának adja át a szerepet a mesterséges anyagok fokozatos kizárása mellett, míg el nem ér arra a szintre, hogy a talaj művelése nélkül, a C02 kibocsátás minimalizálásával és a biológia segítségével egy magasabb tápelem- és vitamin tartalmú élelmiszer alapanyagot állít elő.

A saját gazdaságukban kaszálható gyepsávokat, mezővédő erdősávokat alakítanak ki vagy a rendszeresen megjelenő mezei pocok túlszaporodását a ragadozó madarak felszaporításával oldják meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bevonásával. A vetésszerkezetükbe egyre több faj termesztését hozzák be, illetve több fajt együtt vetve fokozzák egy-egy tábla biodiverzitását.

Hosszú távú és fenntartható gondolkodásukat mutatja, hogy céljuk és szívügyük, hogy a környezetükben minél több gazdaság átálljon a regeneratív gazdálkodásra, hogy ne csak egy-egy regeneratív „farmszigetként” működjenek, szolgálva ezzel az ökológiai rendszer pozitív irányba történő elmozdulását. Több szakmai szervezettel is együttműködnek, egyrészt, hogy gyakorlati segítséget nyújtsanak és tapasztalatokat osszanak meg a gazdákkal, valamint, hogy elősegítsék a rendszerszintű változásokat is.

A BCSDH-hoz való csatlakozásukkal további fenntarthatósági jógyakorlatokat szeretnének megismerni, tanulni azokból, emellett hasonló, a fenntarthatóság iránt mélyen elkötelezett embereket megismerni és a regeneratív gazdálkodás vonatkozásában kapcsolati tőkéjüket erősíteni.