„Az ESG-megfelelés egyre inkább versenyképességi tényező, immár a kis- és középvállalati szektor tagjai számára is. A Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac központi szereplőjeként egyik kiemelt fenntarthatósági törekvéseként tartja számon a hazai kkv-szektor támogatását. A programjainkban résztvevő vállalatok megismerkedhetnek a fenntarthatósági célokhoz igazodó vállalati megoldásokkal és az ESG-kihívások hátterével, emellett egyedi, testreszabott ESG-tanácsadásban is részesülnek.”

Végh Richárd, vezérigazgató

 

Cég neve:

Budapesti Értéktőzsde

Megvalósítás éve:

2021-

Célterületek:

Felelős vállalatirányítás, Vállalati stratégia

A program célja:

Mindinkább tapasztalható, hogy a befektetők a befektetéseik során igyekeznek a környezettudatosságot és a szociális értékeket szem előtt tartani. Az ESG-szemlélet egyre nagyobb fokú térnyerése hazánkban is tapasztalható.

A magyarországi kkv-knak a versenyképességük fokozása, megtartása érdekében olyan megoldásokra van szükségük, amelyek elősegítik a fenntartható fejlődési célokhoz való fokozottabb hozzájárulásukat és az ESG-érettségük növelését.

Támogatott ESG szolgáltatásainkkal segíteni kívánjuk a kkv-k versenyképességének növelését, az érintett kis- és közepes méretű vállalatok felkészülését.

A program intézkedései, vállalásai:

Széles körű piaci konzultációt követően 2021-ben adtuk ki az ESG Útmutatónkat, amely elsősorban a tőzsdei kibocsátók számára készült, de bármely magyar vállalat vagy tanácsadó számára elérhető és alkalmazható kiadvány.

Célja, hogy alapvető ismereteket adjon át az ESG fogalmáról és koncepciójáról, a fenntarthatósági jelentések elkészítésének lépéseiről, a szabályozási aspektusokról, a jelentéstételi szabványokról és a minősítési rendszerről.

2022-től a BÉT kormányzatilag támogatott ESG-képzéseket is indított: a tőzsde egy kkv-k fenntartható fejlődési célokhoz való fokozottabb hozzájárulását és ESG-érettségét támogató képzési program végrehajtójaként került kijelölésre.

  • Az „ESG-képzési program” keretében előzetesen akkreditált ESG-képzők által nyújtott ESG-képzések segítségével támogattuk a kkv-k ESG-felkészülését.
  • A pilot ESG-tanácsadás a vállalkozások fenntarthatósági és ESG szemléletmódra való felkészítése és a szükséges adaptációs lépések azonosítása révén mutatja meg, hogy a BÉT ESG módszertanának szempontjai miként ültethetők át konkrét cégek jelentéstételi eljárásaiba és az azokat alátámasztó folyamatokba.

2022 decemberében elkészült a kkv-k számára kidolgozott ESG módszertan is. Összegyűjtöttük azt a 30 környezeti-, társadalmi- és vállalatirányítási teljesítménymutatót, amelyet a legnagyobb valószínűséggel tud minden szervezet biztosítani az értékeléshez, és várhatóan a legjobban illeszkedik a piaci elvárásokhoz. Ennek köszönhetően lehet meghatározni, hogy belépő-, közép- vagy haladó szintű a szervezet ESG érettsége.

Az ESG szabályozás hazai megértése, interpretációja, alkalmazása érdekében folyamatosan szakmai fórumokat, workshopokat, konferenciákat rendezünk, önállóan vagy kooperációban más szervezetekkel.

A program hatása és eredménye:

ESG képzési programunkban 181 kis- és középvállalat vett részt.

ESG pilot tanácsadási programunkra az előzetes várakozásokat felülmúlva összesen 39  kkv pályázott sikeresen, akik ezzel a részvétel lehetősége mellett a tanácsadási költségek fedezésére fordítható, európai uniós GINOP, illetve KMR támogatást is elnyerték, összesen közel 475 millió forint értékben.

Kapcsolódó linkek:

https://www.bet.hu/Kibocsatok/Ajanlasok-kibocsatoknak/bet-esg

https://www.bet.hu/Kibocsatok/Ajanlasok-kibocsatoknak/fenntarthatosagi-jelentes

https://www.bet.hu/Kibocsatok/Ajanlasok-kibocsatoknak/bet-esg-/esg-guide

Kapcsolódó kulcsszavak:

ESG, képzés, tanácsadás, jelentéstétel, útmutató