„A legfontosabb kérdés az, hogy egy vállalat a fő tevékenysége révén hogyan járul hozzá a környezet megóvásához. A valódi társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság ott jelenik meg egy bank esetében, hogy milyen célokra ad hitelt. Amikor értékalapú pénzintézetként napelemparkot, elektromos mobilitást, alternatív iskolákat vagy biogazdaságokat finanszírozunk, akkor a fő profilunk és a támogatott ügyek nem különülnek el egymástól. A faültetésünknek – amely bár nem a fő tevékenységünk – komoly pozitív hatása lesz a környezetünkre, továbbá hiszünk a szemléletformáló erejében is.”

Fáy Zsolt, elnök

 

Cég neve:

MagNet Bank

Megvalósítás éve:

2019-től

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Biodiverzitás, Érintett felek, helyi közösségek, Fogyasztói szemléletformálás

A program célja:

A MagNet Bank 2019 óta története negyedik faültetési kampányának keretében vállaltuk, hogy minden ügyfelünk nevében egy facsemetét ültetünk. A kampány eredményeként 2022 végéig összesen 60.000 facsemetét ültettünk el. Vállaltuk továbbá, hogy 2024 végéig további 17.500 fát ültetünk még, összhangban az ügyfélkör növekedésével.

A kezdeményezéshez önkéntesként is lehet csatlakozni.

A program intézkedései, vállalásai:

Az Elnökünk Fáy Zsolt kezdeményezésére 2019-2021 között 40.000 fát ültettünk az akkori ügyfélállományunk mértékében. 2021-2022 között 10.000 fát helyeztünk el a Bankszövetség Faültetési Akciója keretében, amiért az Agrárminisztérium elismerésében részesültünk.

Vegyes fafajtájú elegyes erdőket ültetünk: hazánkban őshonos kocsányos tölgyet, vadgyümölcsfákat, juhart, kétéves, 50-80 centiméteres csemetéket.

Hol találjuk az első MagNet Tölgyeseket?

  • Ócsai Tájvédelmi Körzetben,
  • Ipoly-völgyében
  • a Nagykőrösi Pusztai Tölgyesek védett, állami területén,
  • Bakonyerdő Zrt. kupi erdeiben ültettünk.

Az ültetésben az együttműködő partnerünk az Erdőmentők Alapítvány, akiknek szakértelme garantálja, hogy a csemeték szakszerűen legyenek elültetve és gondozva mindaddig, míg meg nem erősödnek.

A világ legkülönbözőbb pontjain működő értékalapú pénzintézetek már felismerték saját felelősségüket abban, hogy tevékenységükkel nagyban befolyásolják a környezetüket. Az Értékalapú Bankok Nemzetközi Szövetségének (GABV) tagbankjaként a MagNet Bank is azok közé tartozik, akik nap mint nap tudatosan döntenek egy-egy hitelbírálat során, de kiemelten fontosnak tartjuk a szemléletformálást is, és a közösség ilyen jellegű bevonását bankunk tevékenységébe.

A program hatása és eredménye:

Mit is jelent 60 ezer fa?

  • élete során annyi szén-dioxidot köt majd meg, amit 37 millió autó, autónként 1000 kilométer alatt bocsát ki.
  • annyi oxigént termel, amennyi Sopron, vagy Kaposvár teljes lakosságának légzéséhez szükséges.
  • mikor már szép nagy fák lesznek, évente 150 vagon port szűrnek majd ki a levegőből.
  • akkora területet foglal el, mint majdnem 23 focipálya.

Az ügyfélkör bővülésével összhangban még 17.500 fát ültetünk el 2024 év végéig.

Kapcsolódó linkek:

https://www.magnetbank.hu/magnet_erdo

https://www.facebook.com/magnetbank/

Kapcsolódó kulcsszavak:

erdősítés, szemléletformálás, biodiverzitás