Graphisoft Park SE – természetközeli irodapark

„Hiszünk abban, hogy az ember a természet része és ott érzi magát otthonosan, ahol közvetlen kapcsolatban áll vele. A Parkot ennek szellemében álmodtuk meg, és a mai napig ezen gondolat nyomán fejlesztjük tovább bérlőinkkel együtt gondolkodva. Korszerű irodákat, változatos természeti környezetet és összetartó közösséget építünk. Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság a zöld technológiákon túlmutat, és egy olyan világ megteremtéséről szól, amelyben mindannyian boldogulhatunk – egy olyan világról, amely elismeri minden emberi lény méltóságát és értékét.”
Kocsány János/CEO/Graphisoft Park SE

A pályázat vezetői összefoglalója – eredeti, változatlan szöveggel

Az üzleti megoldás vezetői összefoglalója:

A Graphisoft Park fejlesztése egy barnamezős beruházás: 1996-ban kezdődött az Óbudai Gázgyár felhagyott területein. Célul tűztük ki, hogy terület revitalizációja után az épülő irodaházak valódi zöld környezetben álljanak és a területet vissza tudjuk integrálni a városi szövetbe. Ennek érdekében gondos tájtervezéssel határoztuk meg a parkosítás lépcsőfokait és az elvárt eredményeket, azaz, hogy a fák magasabbak legyenek, mint az épületek, a terület jelentős részét a helyben honos növényzet borítsa. A legelső fejlesztések részeként kezdtük el a biodiverzitás kialakítását, és az épületekkel együtt a természeti közeg is folyamatosan gazdagodott. Mára a célul kitűzött eredmények megvalósultak, és aki a Graphisoft Parkba látogat, el se tudja képzelni, hogy alig 25 évvel ezelőtt a jelenlegi oázis helyén ipari romok álltak.
Az irodapark tervezésénél figyelembe vettük, hogy mivel emberek fognak a Parkban napi szinten dolgozni, a természeti környezet legalább olyan fontos, mint az épületek minősége. Az Parkot az első átadástól megnyitottuk a főváros lakossága számára.
A terület beépítése 25%, a zöld terület aránya több, mint 60%, illetve mintegy 2.500 m2 zöld tetőt alakítottunk ki.
Hatás: a Graphisoft Park, mint zöld és biodiverz irodapark Budapesten egyedülálló minőséget képvisel.