„A jövő fenntartható vállalkozásai a jelenben épülnek. Sokaknak kell most megvizsgálnia működését, megtervezni azt, hogyan tudnak felzárkózni egy közös cél érdekében, ha nem akarnak kiesni a versenyből. Az OPTEN nem csak stratégiai okokból, hanem küldetéstudatból is segíti a vállalkozásokat ESG szolgáltatásaival már az első lépéstől fogva. Célunk, hogy a hazai vállalkozói világ megértse a fenntarthatósághoz kapcsolódó témaköröket, megismerje saját és partnerei helyzetét, majd ezek tudatában hozzon üzleti döntéseket a megszerzett tudásra és – a hangsúly ezen van – hiteles adatokra támaszkodva.”
Tóth Tamás, ügyvezető igazgató, OPTEN Kft.

A pályázat vezetői összefoglalója – eredeti, változatlan szöveggel

Az üzleti megoldás vezetői összefoglalója:

A mai szabályozói és piaci helyzetre való tekintettel cégünk küldetése a KKV-k bevonása, edukációja és segítése az ESG megfelelés területén. Tapasztalataink alapján a KKV-k részéről azon túl, hogy nincs beépülve a mindennapjaikba a fenntartható szemléletmód, a kapacitásuk sem elegendő, valamint költség oldalról is nehezen tudják tartani a lépést.
Erre a problémára nyújt megoldást a későbbiekben részletesen is bemutatott ESG riport termékünk. A keretrendszernek és logikusan felépített struktúrának köszönhetően a cégeknek nincs más dolga, mint az általunk elvárt adatok szolgáltatása, a folyamat eredményeként pedig egy számos témakört lefedő ESG jelentést kapnak kézhez, melynek árazása a KKV-k erőforrásszintjéhez mérten lett kialakítva. Magát a szolgáltatás tartalmát és felépítését pedig a világ legnagyobb és legismertebb keretrendszerszolgáltatója, a GRI akkreditálta egy féléves audit időszakot követően, elsőként Magyarországon.
Azt látjuk, hogy messze nem elegendő, hogy a szabályozói és befektetői nyomás hatására szinte kizárólag a nagyvállalatok fektetnek hangsúlyt a fenntartható működésre. Meg kell szólítani a KKV-kat és kézenfekvő digitális megoldást szükséges a rendelkezésükre bocsátani ahhoz, hogy felvehessék a fonalat, megismerjék azt, hogy milyen dolgokra szükséges odafigyelniük és miben érdemes változtatniuk a fenntarthatóbb működés reményében. Az OPTEN missziója az, hogy mind a 490.000 hazai céget bevonzza és cselekedetre buzdítsa a közös cél, elérése érdekében.