Emberi érték és ESG: előre viheti-e az emberszemlélet a vállalatokat?

Ismét nagy érdeklődés mellett tartottuk meg idei második ESG munkacsoport-találkozónkat 2024. április 10-én, melynek házigazdája az Allianz Hungária Zrt. volt.

A fenntarthatóság kérdésköre a biztosítási szektorban is megkerülhetetlenné vált, emelte ki köszöntőjében Török Péter, az Allianz Hungária Zrt. Számviteli és Pénzügyi Igazgatóságának igazgatója. A vállalat fenntarthatósági célkitűzéseinek bemutatásába Ötvös Anna fenntarthatósági és ESG szakértő nyújtott mélyebb betekintést.

A munkacsoport-találkozók során kiemelten foglalkozunk az ESG-hez kapcsolódó jogszabályi változásokkal. Nagy örömünkre szolgált, hogy ezen alkalommal vendégünk volt Molnár Csaba Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) ESG igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a magyar ESG törvény célja, hogy az európai uniós és a tagállamok jogalkotására reflektálva támogassa a magyar vállalatok versenyképességét, csökkentse a külső szereplők fokozódó információs igényét, az ESG adatszolgáltatásra és minősítésre való felkészülést segítve pedig biztosítsa a kiszámítható gazdasági tervezésüket. Előadásában kitért az aktualitásokra is, jelezve, hogy az ESG törvény kapcsán több módosítás is várható a közeljövőben, valamint készülnek a kapcsolódó végrehajtási rendeletek is.

Az ESG törvény módosításáról szóló SZTFH kommentár innen érhető el: https://sztfh.hu/az-esg-torveny-modositasa-tamogatja-a-hazai-vallalatok-versenykepesseget-kommentar/.

A találkozó második felében az év fókusztémája, az emberi érték témakörét vizsgáltuk tovább. Mennyire fontos a munka a magyar munkavállalók életében? Mennyire szeretünk otthonról dolgozni? Mit szeretnének tanulni a munkavállalók? Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezetőjének előadásból megismerhettük a Randstad Workmonitor 2024 felmérés friss, több esetben is elgondolkodtató eredményeit.

A vállalatok leginkább munkavállalóikon keresztül tudnak tenni az egyenlőtlenségek csökkentéséért. Iljicsov András, a Spreadmonitor Kft. ügyvezetőjének meghívásából érkezett a találkozóra Pásztor Sára, a Skilly ügyvezetője, aki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában mutatott be egy új lehetőséget a résztvevők számára.

Milyen az életigenlő cégvezető? Hogyan kerülhet az ember, mint érték a középpontba? Mit tanulhat a vezető a beosztottjaitól? Gazsi Zoltánnal, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetőjével nemrég megjelent Emberszemlélet könyve kapcsán beszélgetett Márta Irén, a BCSDH igazgatója ezekről a kérdésekről is.