A biodiverzitás drámai csökkenése üzleti kockázattá vált – gyorsabban okoz nagyobb problémát, mint a klímaváltozás

A biodiverzitás csökkenése nagyobb és közelebbi veszélyt jelent, mint a klímaváltozás, itt még fontosabb az azonnali cselekvés. Nincs olyan vállalat, amely ne függene a természettől és ne lenne hatással rá. A vállalatvezetőknek kiemelt felelősségük és lehetőségük van, hogy pozitív változásokat érjenek el ezen a területen is. Erről szólt a BCSDH 2023. október 12-én tartott üzleti ebédje, amelynek fókuszában a biodiverzitás helyreállítása és a természetpozitív klímamegoldások álltak.

Budapest, 2023. október 12. – Természet nélkül nincs élet, de üzlet sem, hiszen a globális GDP közel fele közvetlenül függ a természettől, illetve annak szolgáltatásaitól. Hogyan vált a biodiverzitás az egyik leggyorsabban fejlődő ESG témává? Mi a szerepe a természetnek a nettó zéró célok teljesülésében? Mit tegyenek a vállalatok ezen a területen?

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor annak a három pontos ajánlásnak a bemutatására, amely az üzleti világnak segít lépéseket tenni a biodiverzitás területén.

A fenntartható jövőhöz rendszerszintű változásokra van szükség, a természet kínálta low tech megoldások mellett fontos élnünk a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, erről beszélgetett Nagy Gréta a BCSDH elnökségi tagja Dr. Tilesch Györggyel, a mesterséges intelligencia (MI) szakértőjével, tanácsadóval, aki számos ágazatban és iparágban dolgozik, elsősorban a transzatlanti térségben.

„Az emberiség történetének legnagyobb fegyvere, amit a kezünkbe kaptunk a mesterséges intelligencia által és egyben a legjobb eszköz ahhoz, hogy civilizációs problémákat tudjunk vele megoldani. Ez viszont csak akkor működik, ha képesek vagyunk emberközpontúvá tenni. Az fogja hosszú távon a legnagyobb sikert felmutatni, aki képes a társadalmilag hasznos eredmény irányába kormányozni és a kockázatokat a megfelelő helyen kezelni. Alternatív technológiai jövőképet és paradigmát kell kialakítanunk. – fejtette ki Dr. Tilesch György.

De a technológiai megoldások önmagukban nem nyújtanak megoldást, szükség van a természet által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokra. A természet a klímamegoldások harmadát jelenti.

Bevezető gondolataiban Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke kiemelte: „A biodiverzitás csökkenése akár nagyobb problémát is okozhat, mint a klímaválság, a biodiverzitás területén már-már az összeomlás kapujához kerülünk. A Világgazdasági Fórum (WEF) éves jelentése már az egyik legkomolyabb kockázatok között említi a biológiai sokszínűség eltűnését. A biodiverzitás fontos alkalmazkodási funkciókat biztosít nemcsak a klímaváltozás területén, hisz minél sokszínűbb, diverzebb egy rendszer – beleértve a vállalatokat is  –, annál ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, továbbá sokkal több esélye van a túlélésre vagy az adaptációra.”

Egyértelműen itt a cselekvés ideje. A Time to Transform 2030 keretprogramunkban idén a biodiverzitás témakörében közösen gondolkodva több mint 60 vállalatvezetővel és a felkért szakértőkkel – a következő három ajánlást fogalmaztuk meg, amely segíthet az üzleti szférának megtenni a szükséges lépéseket:

  1. Szervezeti hatásvizsgálat és célkitűzések a természeti és biológiai sokféleség megóvására és helyreállítására

  2. Releváns területek azonosítása és stratégiai kezdeményezések megvalósítása, a természeti sokszínűség beépítése a döntési folyamatokba

  3. Teljes értékláncban való gondolkodás, szemléletformálás, partnerségek és együttműködések kialakítása

Hogyan lehet elindulni ezen az úton? – állt annak a vállalatvezetői kerekasztalbeszélgetésnek a fókuszában, amelyben Décsi Gábor, a Dome Group vezérigazgatója, Mészáros János, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. stratégiai és gazdasági vezérigazgató-helyettese, és Simon Anita, az ALTEO Group vezérigazgató-helyettese Márta Irén, a BCSDH igazgatója moderálásával járták körbe a témát.

Köszönjük az üzleti ebéd támogatójának:

A Time to Transform 2030 program idei főtámogatói: K&H, Nestlé, kiemelt támogatója pedig az Auchan.

A BCSDH karbontudatos rendezvényeinek támogatója: ALD| LeasePlan.

***

 

Dr. Tilesch György

A mesterséges intelligencia (MI) szakértője, tanácsadó, aki számos ágazatban és iparágban dolgozik, elsősorban a transzatlanti térségben.

A PHI Institute for Augmented Intelligence alapítója és társelnöke, amely kiemelt küldetése, hogy a mesterséges intelligenciát az emberi életkörülmények javításának szolgálatába állítsa. Dr. Tilesch 25 éve dolgozik globális felsővezetőként és stratégiai tanácsadóként az iparági szereplők széles körével: kormányzati vezetőkkel minden kontinensen (EU, Fehér Ház, amerikai haditengerészet, NASA, Dubai, Új-Zéland); nagyvállalatokkal (Microsoft, Ipsos, Essity és több, a Fortune 50 Tech listán szereplő cég); nemzetközi szervezetekkel és globális think tankekkel (Világgazdasági Fórum, Club de Madrid); startupokkal, scaleupokkal és globális társadalmi innovációs vezetőkkel. Társszerzője a Világgazdasági Fórum 2022-es AI C-Suite Toolkit című kiadványának, amelyet világszerte nagyvállalati vezérigazgatók olvasnak és alkalmaznak. Dr. Tilesch a fentieken kívül a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője, amerikai-magyar kettős állampolgár,  a Szilícium-völgyben él.