A klímaválságra keres megoldásokat a TEDxDanubia Countdown – Márta Irén, szervezetünk igazgatója az előadók között

A klímaváltozás és a fenntarthatóság a fő témája a TEDxDanubia Countdown online konferenciának, amelyre 2020. október 15-én kerül sor. A bárki által ingyenesen elérhető esemény egy globális TED-kezdeményezés része. A hazai megvalósítás fő támogatója és szakmai partnere a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, kiemelt partnere az E.ON Hungária Csoport és az MVM.

A visszaszámlálás elkezdődött, nincs már több időnk: ha most nem cselekszünk, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Erre próbálja meg felhívni a figyelmet a TED által létrehozott globális kezdeményezés, a Countdown, amelynek célja a helyi közösségek megszólítása, a megoldások keresése, a cselekvésre való ösztönzés. A Countdown együttműködésre hív minden szervezetet, vállalatot, várost és nemzetet, hogy közösen megteremthessük az esélyét egy biztonságosabb, tisztább, igazságosabb jövőnek.

A korábban megszokott konferenciaformától eltérően október 15-én kivételesen online jelentkezik a TEDxDanubia Countdown, ráadásul ingyenesen elérhető lesz bárki számára. A háromórásra tervezett programban 11 nemzetközileg ismert előadót nézhetünk meg, köztük nem csupán a fenntarthatóság kérdéskörében jártas szakembereket, hanem olyan nagy befolyással bíró közéleti személyiségeket is, mint Antonio Guterres ENSZ főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Johan Rockström, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója, vagy Vilmos herceg.

A TEDx élmény elválaszthatatlan részét képezi rendszerint, hogy a résztvevőknek alkalmuk nyílik a felvonások közti szünetekben egymással beszélgetni, a hallottakra reagálni. A szervezők szeretnék, ha ez az élmény nem maradna el teljesen: ezért meghívták vendégként a közvetítő stúdióba a TEDxDanubia néhány korábbi előadóját, akikkel közösen reflektálnak majd a nemzetközi előadásokra és a megismert programokra. Antal Miklós ökológiai közgazdász, Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista és Hodász András katolikus pap kerekasztalbeszélgetéséhez az online konferencia nézői is csatlakozhatnak: élőben kérdezhetnek a vendégektől, vagy csak megírhatják saját véleményüket.

A TEDxDanubia Countdown kezdeményezés nem ér véget október 15-én, az online esemény csak a kezdete a hónapokon át tartó programsorozatnak. Október 15-én megtudhatjuk, hogy milyen közösségekhez csatlakozhatnak azok, akik aktívan szeretnének tenni valamit a klímaválság megoldásáért. A TEDxDanubia Countdown bemutatja saját cselekvésre ösztönző programját, az Action Circles-t, emellett kiderül az is, hogy főtámogatója és szakmai partnere, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, valamint az esemény partnerszervezetei, a WWF, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és a Planet Fanatics Network milyen projekteket terveznek.

„Hogy milyen lesz a társadalmunk, a világunk holnap, azon múlik, mit teszünk meg ma – most sokkal inkább, mint eddig bármikor. Számít, hogy hogyan, milyen gyorsan, és milyen hatékonyan cselekszünk. Ezért is volt számunkra egyértelmű, hogy csatlakozunk a TED Countdownhoz” – állítják egybehangzóan a TEDxDanubia Countdown kurátorai: Honti Pál és Mányai Csaba. „Érdemi részvételre és hosszútávú elkötelezettségre van szükség az egyén, a közösségek, és a társadalom szintjén is. Pont ezért a legjobb pillanat mindig épp most van, hogy elkezdjünk változtatni. Ennek szellemében szeretnénk teret és lehetőséget biztosítani néhány olyan kezdeményezés bemutatására, amelyek ötleteket adhatnak, ösztönözhetnek bennünket, vagy akár csatlakozhatunk is hozzájuk. 2021 áprilisára pedig egy nagyszabású konferenciát tervezünk a téma köré, magyar és nemzetközi előadókkal, elismert szaktekintélyekkel.”

A TEDxDanubia Countdown 2020. október 15-én 14:00 órakor startol, és az esemény weboldalán online nyomon követhető. A weboldalon hírlevélre feliratkozók már előzetesen részleteket kapnak a program menetéről.

A TEDxDanubia Countdown főtámogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, kiemeltpartnere az E.ON Hungária Csoport és az MVM.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?