Innováció és partnerség a fenntarthatóbb gazdaságért

Bemutatták a BCSDH három pontos ajánlását a fenntartható élelmezési rendszerekért

 „A változás felgyorsításához innovatív együttműködésre van szükség az üzlet, kormányzat, tudomány és az oktatás között” – mutatott rá Mark Zwinkels előadásában a BCSDH virtuális üzleti ebédjén. Az esemény szakmai programjának fókuszában a fenntartható élelmezés és természet állt. A rendezvényen a Fenntartható jövőért díj átadásával idén rendhagyó módon nem csupán a kiemelkedő vezetőket és vállalati megoldásokat ismerték el, de a pandémia során kimagasló fenntartható kezdeményezéseket is.

Budapest, 2020. október 8. – A világ növekvő népességének megfelelő élelmiszerrel való ellátása alapvető fontosságú. A pandémia kapcsán megtapasztalhattuk, mit jelent más országokból származó élelmiszerektől függeni, válság és lezárt határok esetén. Mit tehet az üzleti szféra? A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) virtuális üzleti ebédjén került sor az üzleti szféra számára készült három pontos ajánlás bemutatására, amely a biodiverzitást maximálisan figyelembe vevő fenntartható élelmezés megvalósításához vezető utat mutatja meg. 

A partnerség és innováció a kulcsa a fenntarthatósági folyamatok felgyorsításának – Mark Zwinkels előadása

„A világ népessége nő, öregszik és urbanizálódik, az éghajlatváltozás sokkal erőteljesebben és gyorsabban jelentkezik, mint azt sokan gondolták; a biodiverzitás rohamosabban csökken, mint az emberiség története során bármikor, és ennek ellenére a természettel kapcsolatos kockázatokat még mindig alábecsülik az üzleti döntéshozatalban. Azonnali cselekvésre van szükség, fel kell gyorsítani a változásokat.”  mutatott rá előadásában Mark Zwinkels a hollandiai World Horti Center nemzetközi igazgatója, Ehhez páratlan összefogás, partnerség szükséges.”

„A növekvő népesség megfelelő élelmiszerrel való ellátása elsődleges cél, de fel kell ismerni, hogy ez nem egyre több szántófölddel érhető el, hanem az olyan technológiába, biológiába való befektetéssel, amelyek fenntarthatóvá teszik a termelést. A pandémia kapcsán a kormányok megtapasztalhatták, mit jelent, ha a határokat lezárják, és más országokból származó élelmiszerek behozatalától függenek. Ennek következtében sok ország hajlandó fenntartható, csúcstechnológiájú üvegházi létesítményekbe befektetni. Ezzel a fenntartható növénytermesztés szintje történelmi lendületet kaphat. A World Horti Center jó példa arra, hogy a gyakorlati kutatások, a tehetséges hallgatók, valamint a tapasztalt és sikeres vállalatok ötvözésével az innováció virágozni fog.” – tette hozzá.

A BCSDH ajánlása a fenntartható élelmezésért és a biodiverzitásért

„Az élelmiszer ellátási láncokat nehéz helyzetbe hozta a koronavírus, ráirányítva a figyelmet a rendszerek kitettségére és globális folyamatok problémáira, a biodiverzitás fokozottabb védelmére. Noha számos kihívás van az élelmiszer rendszerek átalakításának összetettségében, vannak ígéretes, innovatív technológiai fejlesztések és fogyasztói trendek is, amelyek jelzik az erőfeszítések felgyorsításának lehetőségeit. Van-e jobb alkalom arra, hogy változtassunk, mint most?” – hívta fel a figyelmet beszédében Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke, felvezetve azt a három pontos ajánlást, amelyet a BCSDH, tagvállalatainak vezetőivel közösen fogalmazott meg, hogy segítsenek az üzleti szférának megtenni a fenntartható élelmezés megvalósításához szükséges lépéseket:

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a fenntartható élelmezésért:

  1. Rövidebb, átlátható és diverzifikált ellátási láncok kialakítása a reziliencia erősítése érdekében
  2. Az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében akcióterv kidolgozása a hatékonyság és a tudatosság növelésére
  3. A természeti értékek sokszínűségének helyreállítását és megőrzését szolgáló gazdálkodás és befektetések

 

Az ajánlás szakmai előkészítésében és megfogalmazásában közel 80 első számú vezető, civil, tudományos és vállalati szakember vett részt. Mind az üzleti szektor, mind az érintettjeik számára azonosítottak olyan üzleti megoldásokat, amelyek terjesztésével és megvalósításával növelhetik pozitív hatásukat a fenntartható élelmezés kapcsán.

Az üzleti ebéden a témában tartott kerekasztal beszélgetésen Bartók Annamária a Silvertris és Szilas ügyvezető igazgatója, Kovács Ágnes a Sió-Eckes ügyvezető igazgatója, Gazsi Zoltán az Eisberg ügyvezető igazgatója és Noszek Péter a Nestlé ügyvezető igazgatója, beszélgetett, a rövidebb ellátási láncokról, a partnerségről és a biodiverzitás megőrzéséről.

A BCSDH rendezvényei karbonsemlegesek, melynek támogatója: 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?