Körforgásos terméktervezés, design – Körforgásos gazdaság webináriumsorozat III.

Körforgásos terméktervezés és design témával zárult a Körforgásos Gazdasági Platform webinárium sorozata október 15-én. Ahhoz, hogy a termékeinket és szolgáltatásainkat fenntarthatóvá, visszaforgathatóvá tegyük, már a tervezés során figyelembe kell vennünk a körforgásos gazdaság, a körforgásos terméktervezés aspektusait. A résztvevők neves szakemberektől kaptak betekintést a téma világába, mely során a termékek életciklusát, az Ipar 4.0-t, körforgásos elektronikát és konkrét körforgásos gyakorlatokat taglaló előadásokat hallhattak.

Bodnárné Sándor Renáta, a Bay Zoltán Kutatóintézet LCA vezetője előadásában a termékek életciklus-elemzéséről adott elő. Elmondása alapján már a tervezőasztalon figyelembe veszik a termék későbbi visszaforgathatóságát, variálhatóságát, felújíthatóságát, valamint a szállítási megoldásokra is különös hangsúlyt helyeznek. A folyamataik során a bölcsőtől a bölcsőig elvet alkalmazzák, így primer anyagok helyett igyekeznek minél több szekunder anyagot bevonni a termékek tervezése során. Előadásában kitért az EDP védjegy értékére, mellyel bármely termék életciklusát elemezni tudják a sarokcsiszolótól az olajig.

Mészáros Fanni, az APPLIA Magyarország Egyesülés cégvezetője a cégük fő területeit érintő témákat taglalta, melyek az elektronikai hulladékok, energiahatékonyság és a körforgásos gazdaság. A szakmai szövetség kiemelten foglalkozik a háztartási gépek cserealkatrészeivel és a karbantartással kapcsolatos problémáival. Mészáros Fanni hangsúlyozta az újonnan elindított, hiánypótló háztartási gép szerviz szaktechnikus képzést, mellyel olyan szakértői csoportot tudnak létrehozni, amely valóra tudja váltani a körforgásos elektronika egyes kritériumait.

Ipar 4.0 és a Continental kapcsolatáról izgalmas gondolatokat osztott meg a vállalat ügyvezető igazgatója, Rábai Dániel. Előadásában kiemelt helyet kapott a terméktervezés témája kapcsán, a gyártásvizualizáció, intelligens energiafelhasználás, 3D nyomtatás, az automatizálás, valamint a gép-gép kommunikáció. Működésük során a munkavállalóik drónok, okosórák bevonásával, applikációk napi szintű használatával optimalizálják a folyamataikat minden szinten.

Dr. Fábián Ágnes, a Henkel, ügyvezető igazgatója konkrét gyakorlatokat mutatott be, melyek mind a Henkel a fenntarthatóságot priorizáló szemléletmódját tükrözik. A Henkel konkrét célokat tűzött ki a termékeik csomagolásának 100%-os újrahasznosíthatóságával kapcsolatban. Rengeteg már megvalósított megoldásuk van, köztük a rugalmasan újrahasználható csomagolóanyag, szilárd sampon, bioalapú műanyag. Elkötelezettségüket tükrözi, hogy az általuk használt szoftvert, mellyel a csomagolóanyagaik mennyiségét, és a helyettesítő anyagok felkutatását intézik, nyilvánossá tették a weboldalukon, segítve ezzel más vállalatok fejlődését.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?