A klímaváltozás kihívásaira felelős gondolkodású vállalatvezetők tudnak válaszolni – Indul „A jövő vezetői” tehetségprogram hetedik évfolyama

39 tehetséges, fiatal vállalati vezető részvételével indult el a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjának hetedik évfolyama, amelynek ünnepélyes megnyitójára január 21-én került sor a K&H Banknál.

„A jövő vezetői” tehetségprogram ünnepélyes nyitórendezvénye a BASF Hungária Kft. és az MVÜK Zrt. támogatásával került megrendezésre 2020. január 21-én, ahol a kiválasztott fiatal vezetők először találkoztak és ismerkedtek meg a program részleteivel, mentoraival és egymással. A rendezvény házigazdája a K&H Bank volt.

A BCSDH tehetségprogramja hiánypótló, az Üzleti Világtanács nemzetközi programjának mintájára született képzésének kiemelkedő sikerét misem bizonyítja jobban, minthogy már 174 végzett tehetséges vezető kapta meg oklevelét és 2020-ban minden eddiginél magasabb számú résztvevővel indul el a tehetségprogram hetedik évfolyama.

„Büszkék vagyunk rá, hogy valódi pozitív hatással vagyunk a magyar üzleti életre. A program egyre nagyobb számban éri el a jövő első számú és felsővezetőit sikeresen. Az eddigi hat évfolyamon végzett hallgatók közel fele indított már fenntarthatósági kezdeményezést vállalatánál és egyre többen válnak közülük saját szervezetükön belül, vagy akár új szervezetek élén a fenntarthatósági folyamatok katalizátoraivá.” – emelte ki nyitó gondolataiban Márta Irén, a mára a magyar GDP 30 százalékát termelő 91 tagvállalatot tömörítő BCSDH ügyvezető igazgatója.

 

Ifj. Chikán Attila a szervezet elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a program célja, hogy a jövő vezetőinek, vagyis azon tehetséges szakembereknek, akikből vállalatvezető válhat, bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét és már működő gyakorlatait, segítve őket abban, hogy vezetői pályájuk során ezen elvek mentén működjenek és hozzák meg üzleti döntéseiket. Kiemelte, hogy a BCSDH „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című vezetői ajánlás hét alapelve (Stratégiai megközelítés, Felelős vállalatirányítás, Alapértékek tisztelete, Környezeti felelősségvállalás, Partnerség az érintett és érdekelt felekkel, Etikus és Átlátható működés) a lehető legjobb struktúráját adja a programnak, hiszen a fenntarthatóság legfontosabb üzleti vetületeit fedi le, amellyel egy vállalatvezetőnek foglalkoznia kell, olyan témákat is feldolgozva, mint a Fenntartható termékek, szolgáltatások és innováció vagy a körforgásos gazdaság. „Mi sem bizonyítja jobban a program fontosságát és sikerességét, mint hogy a tavalyi értékelés alapján a résztvevők 100 százaléka újra részt venne a programon és ajánlaná másoknak is” – tette hozzá a szervezet elnöke.

„A BASF is már évek óta delegál résztvevőket a programba, idén már nyolcra bővül azon kollégák száma, akik megismerkedhetnek a BCSDH tagszervezeteinek fenntarthatósági jógyakorlataival. A képzés előnyei a vállalatok számára a mindennapi működésben is láthatók, hatása azonban túlmutat az egyénen: az itt megszerzett tudást a résztvevők nem csak a saját szakmai és privát életükben kamatoztatják, de megosztják a munkatársakkal, így a vállalati kultúra részévé is teszik” – tette hozzá köszöntőjében Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a nyitóesemény egyik házigazdája.

Szederkényi Zita, „A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője ismertette a szakmai napok felépítését, programját és házigazdáit. Ez a sokszínű program egyedülálló Magyarországon, de még Európában sem tudunk hasonló programról, hiszen nem csupán elismert szakértőktől, hanem gyakorló vezetőktől tanulhatják és változatos módszerekkel dolgozzák fel a résztvevők a vállalati fenntarthatóság elméletét és gyakorlatát, gyárlátogatás, esettanulmányok, vezérigazgatói interjú, szakmai előadás, interaktív gyakorlatok segítik a tanulást és fejlődést. Számos iparág 35 vállalatába kapnak betekintést a résztvevők a képzés során.

Nam Jennifer, a Continental szervezetfejlesztési vezetője és Bori Máté, a LeasePlan Biztosítási és szerviz menedzsere, mind a ketten a program tavalyi végzettjei elmondták, hogy számukra a szakmai napok folyamatos inspirációt jelentettek, számos ötletet kaptak, amit saját vállalataiknál tudnak kamatoztatni és a program egyik kiemelkedő értéke a fenntartható gondolkodásmód formálása mellett a kiépített kapcsolati háló volt. Bíztatták a résztvevőket, hogy kérdezzenek sokat és hozzák be vállalati tapasztalataikat a szakmai beszélgetések során.

Az esemény záróprogramját Horváth János, az MVÜK Zrt. vezérigazgatója vezette fel. A résztvevők az MVÜK saját fejlesztésű üzleti kapcsolatépítésén vettek részt. Az este során több körben és keveredve, különböző asztaloknál mutatkoztak be egymásnak és mondták el, hogy milyen üzleti területtel foglalkoznak, milyen kihívásokat élnek meg és a fenntarthatósághoz kapcsolódóan mire a legbüszkébbek.

A 2020-as programban résztvevő 39 fiatal vezető az alábbi cégektől érkezett:

ALTEO, BASF, BME, BUD Airport, Continental, E.ON, Eisberg, Essity, Generali, Graphisoft Park, Grundfos, Güntner-Tata, K&H, KPMG, LeasePlan, Legrand, MagNet Bank, MasterGood, McDonald’s, METRO, MVÜK, Nestlé, PPD, Prímaenergia, Shell, Silvestris&Szilas, Syngenta, Tesco, Unilever.

A résztvevők között van Putti Krisztián, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai mérnök mesterszakos hallgatója, az egyetemisták körében meghirdetett ösztöndíjpályázat győztese is.

Az ajánlás részletei: https://bcsdh.hu/programok/felelos-vallalatiranyitas/

 Az eseményen készült galéria innen érhető el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?