A vezető globális vállatok felszólítják a kormányokat, hogy tegyenek valós intézkedéseket a természet védelméért

2020. január 21. Davos, Svájc: Ma a davosi Világgazdasági Fórumon a Business for Nature – befolyásos szervezetek és jövőorientált vállalatok globális koalíciója – konkrét lépésre szólítja fel a kormányokat, hogy új megállapodást hozzanak létre a természetért és az emberekért. A 2020-as év történelmi lehetőséget biztosíthat, mivel a világ vezetői és a kormányok több kulcsfontosságú pillanatban találkoznak, hogy meghatározzák a bolygó jövőjét.

A Világgazdasági Fórum ma megjelenő Nature Risk jelentése szerint az üzleti szféra jobban függ a természettől, mint eddig gondoltuk: a természet degradációja miatt 44 billió dollárnyi gazdasági érték megteremtése forog kockán.

A Business for Nature közösség több mint 360 vállalata már elköteleződött amellett, hogy segíti a természeti veszteségek visszafordítását. Ezzel arra a valós és jelentős kockázatokra reagálnak, melyek a gazdaságokat, közösségeket és az általános megélhetést veszélyeztetik.

Van cselekvés, de ez nem elég. A vállalatoknak sürgősen növelniük és gyorsítanuk kell az erőfeszítéseiket, valamint ambiciózus politikára van szükségük ahhoz, hogy ösztönözhessék az átalakulást, amely a világ tudósai szerint szükséges az éghajlatváltozás enyhítéséhez, a fenntartható növekedés előmozdításához és a biodiverzitás csökkenésének megállításához.

Az ajánlások kidolgozása érdekében a Business for Nature több száz vállalattal működött együtt 15 különböző szektorból, öt kontinensről, valamint számos más szervezettel is.

  1. Irány és ambíció biztosítása: a tudomány által meghatározott globális célok adoptálása a természeti károk visszafordításáért 2030-ra, valamint a globális vészhelyzet felismerése.
  2. A természetre, az emberekre és az éghajlatra vonatkozó politikák összehangolása, integrálása, érvényesítése: az ENSZ koherenciájának fokozása, a természet beépítése a kormányzati politikák középpontjába, a környezetvédelmi törvények hatékony végrehajtásának biztosítása.
  3. Túllépés a rövid távú profit és GDP érdekeken: a természet értékelése és beágyazása a döntéshozásba annak érdekében, hogy a kormányok, vállalatok és pénzügyi szervezetek jobb hosszú távú döntéseket hozhassanak
  4. Társadalmilag igazságos átalakulás finanszírozása: a támogatások és ösztönzők megújítása az innovatív és körforgásos üzleti modellek mellett a természetre pozitív hatást gyakorló tevékenységek segítésére; a természetet támogató pénzügyi megoldások népszerűsítése
  5. Bevonás, engedélyezés és együttműködés: egyesíteni kell az erőket a természet érdekében, ezáltal az állami- és magánszektor sikeresen hajthat végre megoldásokat, illetve cselekvésre felhatalmazhatja fel a társadalmat.

Ezek a határozott természetvédelmi törekvések – amennyiben alkalmazzák őket – új lehetőségeket szabadíthatnak fel, és támogathatják az üzleti szektort, hogy még többet tegyenek, ami viszont nagyobb politikai ambíciókat eredményez. A vállalatok nyomást gyakorolhatnak a kormányokra, hogy fogadják el ezeket az irányelveket, hiszen tudják, hogy a társadalmi és gazdasági jólét, valamint vállalkozásuk sikere az egészséges természeti világon nyugszik. A klímaváltozás és biodiverzitás válságának megoldása és az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében meg kell védenünk és helyre kell állítanunk a természetet.

A davosi nyitóeseményen beszédet tartó Eva Zabey, a Business for Nature ügyvezető igazgatója azt mondta: „A pénzügyi teljesítménynek nincs jelentősége egy halott bolygón. A vállalatok a háttérben egyesülve szólítják fel a kormányokat, hogy támogassák ezeket az ajánlásokat az egyenlő feltételek és a stabil működési környezet megteremtése érdekében. A természet rejtett értékének és az ökoszisztémák védelmének elmulasztásának gazdasági következményeinek bemutatásával beépíthetjük a természetet a mainstream üzleti, pénzügyi és kormányzati döntéshozatalba.”

Ez az év egyedülálló lehetőséget kínál a nemzetközi megállapodások megkötésére, ahogyan a vezetők tették azt a Párizsi Klímaegyezménnyel 2015-ben. Egy új megállapodás a természetért és emberekért a környezeti és társadalmi fejlődést a gazdasági, politikai, társadalmi és pénzügyi rendszerünk középpontjába helyezheti. A vállalatok egyesülnek és felkérik a világ vezetőit, kormányait, hogy fogadják el a Business for Nature által ma bejelentett irányvonalat – ők pedig készen állnak segíteni. Sok vállalat nem csupán a természet védelme, hanem annak helyreállítása mellett is kötelezettséget vállalt. Az üzleti szféra nem képes ezeket a kihívásokat önmagában megoldani, szükség van a politikai vezetésre további üzleti tevékenységek katalizálása érdekében.

A vállalatok, a kormányok és a civil társadalom csak közösen tudják kiaknázni az új lehetőségeket a globális és rendszerszintű változás megvalósításához azért, hogy minden és mindenki fenntartható módon élhessen egy egészséges bolygón.

 

****

Business for Nature – az üzleti szféra támogatása a politikai ambíciók ösztönzése érdekében

A Business for Nature befolyásos szervezetek és jövőorientált vállalatok globális koalíciója. Együttesen demonstráljuk az üzlet tevékenységét, és közösen építjük fel az üzleti szféra erős hangját annak érdekében, hogy felszólítsuk a kormányokat a természet degradációjának megfékezésére.

https://www.businessfornature.org/

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?