A bizalom és a partnerség a fenntartható üzlet alapja

Együtt minden könnyebb és ahogy együtt többet tudunk, mint külön-külön, úgy közösen messzebre is jutunk.
Június 15-én, „A jövő vezetői” tehetségprogramunk hatodik napján vendéglátónk, a McDonald’s Magyarország segítségével a ’partnerség az érdekelt és érintett felekkel’ ajánlásunk tartalmát bontottuk ki, annak mindennapi megjelenési formáit és gyakorlatait.

A partnerség fontosságát senki sem kérdőjelezi meg, ám a gyakorlatban könnyű nehézségbe ütközni, ráadásul sokszor küzdelmes és hangos nehézségekbe.  Szerencsére léteznek már

win-win megoldások

és egyre többet ismerhetünk meg tagvállalataink gyakorlatai közül is. A sikeres együttműködésekre jellemző az egyenrangú, nyílt, őszinte, többirányú kommunikáció, amely közös célkitűzések felé viszik mindegyik felet, kölcsönösen előnyös és nyertes-nyertes helyzeteket teremtve. Mert az elsőre rögtön azonosítható nehézségek mögött igenis kiaknázhatóak a lehetőségek is, hiszünk abban, hogy a profit és a pozitív társadalmi hatások egyszerre is megvalósíthatóak.

A BCSDH tagsága körében végzett évente ismétlődő Vezetői ajánlás felmérésének tanulsága, hogy partnerség terén van még tér a hazai vállalatoknak a fejlődésre, hiszen kulcsfontosságú a vállalati fenntarthatóság előmozdításában. Ugyanakkor úgy tűnik hazánkban nem erős még a bizalom az érintettek között, valamint a megvalósult gyakorlatok sem feltétlen hozták a várt eredményeket.

Mindenki érintett

Mindemellett egy vállalat érintetti hálója folyamatosan változik, nagyon komplex, ráadásul sokszor az eligazodás is nehéz, nemhogy az érdekek harmonizálása és konfliktusok feloldása. Valódi művészet, amit a feleknek kölcsönösen tanulni kell. Talán a legnagyobb kihívás a mindennapi életünkben jellemző versengő hozzáállásból elmozdulni az együttműködést feltételező, komfortzónán túllépő, szokásos üzletmeneten túlmutató megoldások feltárása és megvalósítása felé.  Így  születhetnek új termékek, motiváltabb és lojálisabb munkavállalók, javulhat a szervezet reputációja vagy éppen költségigénye, nem beszélve a korbban rejtett piaci lehetőségek kibontakozásáról.

Érdekes tapasztalat volt a McDonald’s élő érintetti térképének megalkotása, amely szórakoztató módon mutatta meg, hogy valóban milyen összetett is lehet egy egy ilyen háló.

Márpedig vannak jó példák

 

Konkrét üzleti döntések, projektek kapcsán vizsgáljuk meg az érintettek kérdéskörét a partnerség kapcsán. Kiváló például szolgált a szakmai napon az E.ON Digitális Tudásakadémiája, a Holcim meghiúsult beruházását elemző Pillangó esettanulmány, a McDonald’s háromlábú szék stratégiája illetve a megvalósult Ronald McDonald Ház története és működése, de ezeken túl még több példa hangzott el az előadások és beszélgetések során. Sőt, a jövő vezetőivel tovább gondolkoztunk a BCSDH azon szerepvállalásán is, hogy az ENSZ által javasolt Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) elérését miként tudnánk katalizálni az üzleti szférán keresztül.

 

Bátor vezetők

Ez a nap sem múlhat el anélkül, hogy a vezetői szerepvállalást ne vegyük górcső alá. Bátor és kezdeményező vezetők nélkül nem valósulhat meg pozitív hatás. Az érintetti háló ismerete és megértése elengedhetetlen számukra – nem elég a „szakmai” ismeretek elsajátítása. A versengés helyetti konzultációé, a támogató légköré a jövő, így tudhatnak megfelelő emberek kerülni a megfelelő asztalokhoz és születhetnek meg a valódi változást hozó döntések. Mindez nem valósulhat meg igazi változásvezetők nélkül. Erről is beszélt a napot záró egy órás őszinte beszélgetésben Horváth Ágnes, a McDonald’s Étterem Hálózat Kft. ügyvezető igazgatója.

Köszönjük a napot továbbá Megyeri Mirtillnek, a Colibri HR Solutions tanácsadójának, Károlyi Zsuzsannának, az E.ON Hungária Zrt. marketing kommunikációs vezetőjének, Richard Skene-nek, a Holcim egykori ügyvezető igazgatójának, Vadnai Ágnesnek, a cég kommunikációs vezetőjének valamint Papp Zoltánnak, a cég ellátási hálózat vezetőjének, Valentinyi Zoltánnak a HAVI Logistics ügyvezető igazgatójának, Konyári Andrea, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány operatív igazgatójának és Galambosné Dudás Zsófiának, a BCSDH Action2020 programvezetőjének.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?