Együtt a jövő generáció vezetőiért

Ónody Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki mesterképzésben résztvevő hallgatója nyerte a BCSDH „A jövő vezetői” ösztöndíjprogramját.

Nyolc vállalat fogott össze, hogy lehetőséget biztosítson egy egyetemi hallgató számára a  Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH)  „A jövő vezetői” 2016-os tehetségprogramján való részvételre. 2015. december 14-én, hétfőn az öt döntőbe került pályázót meghallgató szakmai zsűri döntése alapján eldőlt, hogy, Ónody Attila a BME hallgatója nyerte el ezt a lehetőséget.

„Az ösztöndíj program pályázóinak a saját egyetemüket kellett megvizsgálniuk a fenntartható működés szempontjából. Nehéz volt a zsűri helyzete, mert az utolsó fordulóba bekerült 5 pályamunka mind kiemelkedő volt. Mindannyian rendszer szinten és akció szinten is megpróbálták megragadni a fenntarthatóságot a pályamunkáikban. A kiválasztási folyamatban a vezéregyéniség, változásmenedzsment csíráinak keresése is izgalmas volt. ” – foglalta össze Márta Irén, a BCSDH igazgatója a támogató tagvállatok vezetőiből és a BCSDH szakembereiből álló zsűri munkáját és döntésük indoklását. 

„A jövő vezetője” tehetségprogram célja, hogy a jövő vezetőinek, vagyis azon tehetséges szakembereknek, akikből vállalatvezető válhat, bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét és segítse őket abban, hogy vezetői pályájuk során hogyan tudják ezen elveket a döntéshozatalba integrálni. A program egyedülálló Magyarországon, hiszen nem csupán elismert szakértőktől, hanem gyakorló vállalatvezetőktől tanulhatják a résztvevők az etikus működést, stratégiát, fenntarthatóságot egy sokszínű csoportban, miközben „kívül-belül” megismerkedhetnek a mentorvállalatokkal.

„Egyre több olyan gazdasági, társadalmi és környezeti kockázattal kell szembenézniük a cégeknek, már a közeljövőben is. Ezért nagyon fontos „A jövő vezetői” tehetségprogram, hiszen olyan konkrét eszközöket, módszereket ad a fiatal vezetők kezébe, melyek segítenek ezek megoldásában.” – emelte ki a program jelentőségét – Márta Irén, a BCSDH igazgatója.

A programban minden évfolyamban 24 tagvállalati középvezető vesz részt, a vállalati működés számtalan területéről. 2015 volt az első év, amikor csatlakozott hozzájuk egy egyetemi hallgató, aki ösztöndíjasként vehetett részt a programban. Fontos célja a BCSDH-nak, hogy olyan leendő vezetők kerüljenek ki a programból, akik a fenntartható vállalati, gazdasági működés érdekében túl tudnak lépni a már megszokott üzletmeneten és teljesen új megoldásokat tudnak találni a vállalati és makró szintű fenntarthatósági célok elérésére.

 „Hiszek a fiatalok lelkesedésében, lendületében, erejében és dinamizmusában, és azt gondolom, hogy segíteni kell őket abban, hogy ezt még tapasztalattal és különböző plusztudással kiegészítve, még felkészültebben tudjanak belépni a munka világába, meg különböző összetett feladataikba.” – indokolta Károlyi Zsuzsanna, a főszponzor E.ON kommunikációs igazgatója, hogy miért volt fontos számukra, hogy az ösztöndíj program támogatása.

2016-ban már a harmadik évfolyam indul, ahol a havi rendszerességgel zajló szakmai napokon találkozhatnak a résztvevők a fenntarthatósági téma egy-egy területével. Tudományos szakértők segítségével kapnak egy áttekintést az adott területről és vállalati esettanulmányok, gyakorlatok segítik annak a mindennapi munkába való átültetését. Mivel a BCSDH egy-egy tagvállalat ad otthont a szakmai napoknak, így egyedülálló lehetőség nyílik az adott vállalat kulisszái mögé tekinteni illetve olyan első számú vezetőkkel beszélgetni, akiket legfeljebb a gazdasági sajtó oldalairól ismerhetnek.

A nyertes éves ösztöndíját az E.ON biztosítja, a program lebonyolításában az Allianz, az Alteo Group, a BDL, az eisberg, a Generali, a Grundfos és a Porshe Hungária segítettek.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?