Bemutattuk legfrissebb ESG felmérésünk eredményeit – záró ESG munkacsoport-találkozó a 4iG-nál

2023. november 9-én tartottuk az idei év záró ESG munkacsoport-találkozóját, melynek programjában olyan aktuális témák merültek fel, mint a legfrissebb ESG felmérésünk eredményeinek bemutatása, a múlt héten társadalmi egyeztetésre felterjesztett ESG törvény-tervezet ismertetése vagy az ESG-t támogató digitális megoldások bemutatása.

A rendezvény résztvevőit a 4iG Nyrt. nevében Forrai Eszter Katalin, Csoport Minőségirányítási és belső szabályozási igazgató köszöntötte, aki azt is bemutatta, hogy milyen környezeti, társadalmi, illetve vállalatirányítási célkitűzései vannak a vállalatnak. Ezután következett Lukács Ákos, az E&Y partnerének előadása, aki az ESG digitalizációs kihívások és potenciális megoldások témakörét mutatta be. dr. Pete Gábor, a Vodafone üzleti fejlesztésekért felelős igazgatója pedig olyan konkrét megoldásokat mutatott be, melyekben a digitalizáció a vállalatok ESG törekvéseit tudja támogatni.

A BCSDH 2023-ban ismét átfogó felmérést végzett a tagvállalatai körében az ESG jelentés és jogszabályok felé tett lépések, ismeretek, jövőbeni tervek és álláspontok megismerésére. A felmérésben 14 iparág összesen 70 vállalata vett részt.

Deme Ágnes, a KPMG menedzsere ismertette a felmérés legfontosabb eredményeit. Elmondta, hogy a kitöltő vállalatok 90%-a szerint a következő 5 évben üzleti előnyük származhat az ESG alapú jelentésekből. Kiemelte, hogy a megkérdezettek 60%-a rendszeresen készít ESG jelentést, leggyakrabban nemzetközi/anyavállalati szinten és a GRI sztenderd alapján. A vállalatok 85%-a gyűjt valamilyen ESG adatot, célokat 78%-ban fogalmaznak meg.  A megkérdezett vállalkozásoknak 72%-a rendelkezik kinevezett felelős személlyel a vezetői és döntéshozói szinten, akihez dedikáltan tartozik az ESG témakör.

A felmérés eredményeiről hamarosan a BCSDH és a KPMG LinkedIn oldaláról is tájékozódhat.

2023. október 31-én társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az ESG törvények módosításáról szóló törvény-tervezet. A tervezet legfontosabb pontjait Salgó István, a BCSDH tiszteletbeli elnöke ismertette a résztvevőkkel.

Az esemény zárásaként Galambosné Dudás Zsófia tájékoztatta a résztvevőket a szervezet következő eseményeiről, valamint bemutatta a BCSDH legfrissebb szakmai anyagait.