Fenntartható innováció, termékek és szolgáltatások – megújult „A jövő vezetői” tehetségprogram harmadik szakmai napja

Sosem volt nagyobb igény a fenntartható, új termékekre, szolgáltatásokra és működési folyamatokra, mint napjainkban. Hogyan tudunk valódi hozzáadott értéket biztosítani partnereinknek, fogyasztóinknak és dolgozóinknak? A klímaváltozás tekintetében elértük azt a kritikus pontot és egyre több vállalat és innovátor lép fel a fenntarthatóbb jövőért. Mit tehetünk mi? Az aktuális témára válaszként idén, „A jövő vezetői” tehetségprogramunk 6. évfolyamában új szakmai napot vezettünk be, melynek során a fenntartható innováció, termékek és szolgáltatások témakörét jártuk körül. A szakmai napot a Richter Gedeon Nyrt. látta vendégül március 21-én.

Szabó Szilvia, a The Impactor alapítója és a Felelős Innováció konferencia létrehívója Írországból jelentkezett be, hogy bemutassa a nemzetközi innovációs trendeket és törekvéseket. Olyan kérdéseket feszegetett, hogy hogyan lehetünk fenntarthatóan innovatívak? Megoldás lehet-e egy méh-drón a virágbeporzás problémájában? Tanulhat-e empátiát a mesterséges intelligencia? Emellett számos izgalmas példát megmutatott nekünk, melyek gyakran újabb kérdéseket vetettek fel.

Chrabák Péter, a Bay Zoltán kutatóintézet körforgásos gazdaság kutatási szakterület vezetője a hazai alkalmazott kutatási szektor szemszögéből mesélt a fenntarthatóság és innováció helyzetéről. Felhívta a figyelmet arra, hogy időben fel kell készülni a célok elérésére a gazdaság minden szintjén és, hogy az innováció nem csak a műszakilag hatékony, anyag- és energia-takarékos technológiák kidolgozásával, hanem új üzleti modellek bevezetésével is hozzá tud járulni a versenyképesség megőrzéséhez. Emellett pedig az innovációk során egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezeti és társadalmi hatások vizsgálata is.

A program résztvevőinek Demeter Ádám, a Richter Gedeon Nyrt. kémiai kutatási főosztályvezető helyettese mesélt a gyógyszeripari kutatások kihívásairól, miközben körbevezette őket a vállalat laboratóriumában.

Ezt követően a résztvevőkből álló 6-7 fős projektcsapatok Hlavay Richárd és Zsargó Szilvia trénerek vezetésével az idei évi, víz témakörhöz kapcsolódó projektmunkán dolgoztak a Lego Serious Play módszertanának segítségével. A Lego Serious Play a közös gondolkodásra és egyenrangú kommunikációra épülő játékos módszer, ami a kreatív gondolkodás elősegítésén keresztül segít a problémamegoldásban, a stratégiaalkotásban és tervezésben.

A munka során minden csapatot egy-egy szakértő mentor segítette, akik tudásukkal és tapasztalatukkal támogatták a résztvevőket a projekttémájuk meghatározásában. A mentorok Fülöp Bence, a Trinity Enviro vezérigazgatója, Galambosné Dudás Zsófia, a BCSDH szakmai vezetője, Kelemen Attila, a Proself International Zrt. vezérigazgatója, Kerpely Klára, a WWF Alapítvány projektvezetője, Sinka Attila, a MASZESZ főtitkára, Chrabák Péter, a Bay Zoltán Kutatóintézet körforgásos gazdaság kutatási szakterület vezetője és Szederkényi Zita, „A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője voltak.

 

A Richter stratégiai innovációját Csaba Lajos, PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese mutatta be a résztvevőknek. Mi a K+F feladata? Hogyan térül meg egy gyógyszeripari innováció? Hogyan tudunk valódi értéket teremteni a betegek számára? A szakember végigvezette a résztvevőket a skizofrénia és bipoláris zavar kezelésében úttörő Cariprazine 15 éves kifejlesztésének és nemzetközi bevezetésének sikertörténetén.

Dinamikus kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg az E.ON, a Tungsram és a HungaroControl innovációs stratégiáját, fenntartható újításait és kapcsolódásait Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. marketing kommunikációs igazgatója, Mehlhoffer Tamás, a Tungsram Group kommunikációs igazgatója és dr. Rohács Dániel, a HungaroControl Zrt. szakmai fejlesztési osztályvezetője. Hogyan szabályozzuk a drónok légiközlekedését? Magyarországon az egyik legmagasabb az egy főre jutó elektromos autóknak, hogyan tudunk megfelelni a növekvő töltési igényeknek? Hogyan lehet paradicsomot termeszteni egy sötét pincében? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a beszélgetés résztvevői.

Palotai Borbála, a PwC Magyarország Kft. Marketingkommunikációs és üzletfejlesztési vezetője exkluzív módon adott betekintést a PwC vezérigazgatói felmérésének eredményébe. Kiemelte, hogy eljött a cselekvés ideje és sikerhez a jövő vezetőjének az innovációk mellett fókuszálnia kell a szervezeti belső folyamatokra.

A napvégén a vezetői interjú során Pesti Tímeával, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatójával beszélgettek, ahol többek között felmerült az, hogy egy vezetőnek bátornak kell lennie és meg kell tennie az első lépést az új területeken, akár a fenntarthatóság terén is. Szóba került a csapat sokszínűségének jelentősége, az, hogy hogyan lehet megragadni és megtartani a tehetséges munkavállalókat. Véleménye szerint a siker kulcsa az, hogy önmagunkat adjuk.

A napról készült galéria ide kattintva tekinthető meg.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?