A jövő vezetőjének három legfontosabb tulajdonsága: újító, inspiráló, emberi

Milyen az a vezető, aki képes szembe nézni a világ gyorsuló változásaival? A klímaváltozás jelentette kihívásokkal? Hogyan lehet valóban fenntartható vállalkozást létrehozni és vezetni? A BCSDH 2016-os felmérése alapján a vállalatvezetők 96%-a gondolja úgy, hogy a vállalati fenntarthatóság az első számú vezetőn múlik. Milyen is az erre alkalmas felelős vezető és mit tehetnek a jövő vezetői, hogy felkészüljenek a feladatukra? – erről szólt a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjának második szakmai napja. A résztvevőket a METRO látta vendégül, hogy a felelős vállalatirányítás gyakorlatát és lehetőségeit közösen térképezzék fel.

 

A napot Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója nyitotta meg telefon konferencia bejelentkezés során, arra bíztatva a résztvevőket, hogy járjanak nyitott szemmel nem csak a nap, de munkájuk során is.

Előadásában Zeitler Ádám, Milestone Institute igazgatója elmesélte, hogyan indították el társadalmi vállalkozásukat a Magyarország majdani vezetői közösségének inkubátoraként működő Milestone Institute-ot, és kiemelte, hogy a vezetők következő generációjának újító gondolkozással és az eddig megszokottól eltérő megoldásokkal kell képesnek lenni válaszokat adni a 21. század legjelentősebb kihívásaira.

Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója a dolgozói elköteleződés és bevonódás fontosságáról beszélt. Hiszen a kreatív és elkötelezett csapat kulcsfontosságú a hosszú távú célok eléréséhez. Bemutatta, hogy vállalatuknál hogyan sikerült nyitott, színes, gondolkodó közösségé formálni az ott dolgozókat. Mesélt a pontos kommunikáció, és a gyökérokok szisztematikus feltárásának fontosságáról.

Tatár Csilla, a METRO sajátmárka menedzsere a Slido applikáción keresztül kérdezte a résztvevőket, hogy mit tartanak egy nagykereskedő életében a 3 legfontosabb fentarthatósághoz köthető területnek. Elmagyarázta, hogyan alkalmazzák az ENSZ Fenntarthatósági Céljait a vállalat sikeres fenntarthatósági gyakorlatának és a vezetői ösztönző rendszeréhez. Emellett bemutatta a cég vezetőfejlesztési programját, mely a fenntarthatóságra épül, így biztosítanak lehetőséget a tehetséges vezetőknek, hogy úttörők és kezdeményezők legyenek a fenntarthatósági témákban.

Handó János, a Katica Tanya – a környezettudatos élményközpont vezetője beszélt a vezetői attitűdről, az emberi értékrendről és a folyamatos tanulás fontosságáról. Fontos gondolatokat fogalmazott meg arról, hogy ahhoz, hogy nyertes vezetők legyünk, az ökot az ego elé kell helyeznünk.

Kelemen Attila, a ProSelf Consulting elnök-vezérigazgatója a fejlődés és forradalom (evolution and revolution) koráról beszélt. Felhívta a figyelmet azokra a technológiai és emberi kihívásokra, amelyekre a jövő vezetőinek lehetőségként kell tekinteniük és megtalálniuk a megoldásokat rá. Vezetésével a résztvevők kisebb csoportokban szóban és vizuálisan is elkészítették a jövő ideális vezetőjének profilját, mely szerint a három kiemelt tulajdonság a következők: újító, inspiráló, emberi. Majd arról beszélgettek közösen, hogy nekik személy szerint miben kell fejlődniük ahhoz, hogy nap mint nap közelítsenek az ideális képhez.

Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója az etikus üzleti vezetés témakörét boncolgatta. Etikus-e a maffia? Milyenek a tipikus üzleti etikai kérdések? Ezután bemutatta a saját fejlesztésű crenchmarking, azaz kreatív benchmarking metodológiáját, ami abban segíti a vezetőket, hogy felelős és jó döntéseket hozzanak ahhoz, hogy időben célba érjenek.

A vezetői interjú során Gazsi Zoltán rövid inspiratív felvezetője után személyes tapasztalatai alapján beszélt a csapat, az egyensúly és a sokféleség fontosságáról. Kiemelte azt is, hogy egy jó vezetőnek folyamatosan minél több szervezetet, vezetői stílust és módszert érdemes megismernie ahhoz, hogy saját vállalatát és csapatát folyamatosan meg tudja újítani.

A nap végén a megalakult projekt csapatok üzleti megoldásokon keresztül elmélyültek az Action 2020 három vízhez kapcsolódó alcéljának (1. Alkalmazkodás és ellátásbiztonság; 2. Vízhatékonyság és -takarékosság; 3. Vízminőség) részletesebb megértésében és kiválasztották azt, amivel az év során foglalkozni szeretnének.

A szakmai program után a résztvevők a METRO Gasztroakadémián közös főzéssel egybekötött vacsora során ismerkedhettek meg jobban egymással, és kötetlen formában beszélhették meg a nap benyomásait.

A napról készült galéria ide kattintva érhető el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?