Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához – BCSDH idei felmérése szerint

A hazai vállalatok 96 százaléka szerint kiszámíthatóbb külső feltételek szükségesek az üzleti szektor fenntarthatóbb működéséhez, de lényegében mindannyian egyetértenek abban, hogy az üzleti szektornak kiemelt szerepe van a fenntartható fejlődés előremozdításában – derül ki szervezetünk, nem reprezentatív felméréséből. A felmérés többnyire azt összegzi, hogy a két éve bemutatott vezetőknek készült Ajánlást aláíró szervezetek hogyan látják a vállalati fenntarthatóság aktuális állapotát, trendjeit, jövőbeni kilátásaira és saját gyakorlataikra vonatkozóan. Külön fókuszt kapott a fenntartható fejlődés stratégiai integrálásának a körüljárása.

 

A felmérést bemutató szakmai rendezvényen további 26 vállalat és üzleti szervezet csatlakozott kezdeményezésünkhöz, amelynek így már 102 aláírója van.

 

„Fejlődés ugyan érzékelhető, ugyanakkor látszik, hogy a kihívások száma és nehézségi szintje is fokozódik, egyes akadályozók megszüntetése a várakozásokhoz képest nehezebbnek tűnik.” – foglalata össze a 47 szervezet részvételével végzett felmérés legfontosabb tapasztalatát Salgó István, szervezetünk elnöke.

A felmérés rámutat, hogy a javulás érzékelhető mind a globális, mind a hazai fenntartható fejlődés trendek tekintetében, ám a Magyarországon észlelhető tendenciák még mindig elmaradnak a pozitív globális változásoktól. Míg egy évvel ezelőtt még jóval pesszimistábban látták a hazai helyzetet a felmérés aláírói, idén már többen osztják azt a nézetet, hogy a hazai trendek megfelelnek a globális irányzatoknak, csak fáziskéséssel, sokkal lassabban mennek végbe több belső és külső akadály miatt.

felm_kep

 

A felmérés válaszadóinak döntő többsége szerint a fenntartható fejlődés hazai előmozdításához elsősorban az állam tudna hozzájárulni, az állami döntéshozatalnak, szabályozásnak lehet a legnagyobb befolyása a fenntarthatóságra.  Ez meglepőnek hathat, de a legfőbb akadályozó tényezők között hangsúlyosan említették a kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, átláthatatlan gazdasági és jogi környezetet, ami rövid távú döntéshozatalra kényszeríti egyre inkább a vállalatokat és akadályozza a hosszú távú stratégiai fenntartható tervezést.

Rögtön az állam szerepe után a saját vállalatuk, tágabban a hazai nagyvállalatok szerepét érzik a leghangsúlyosabbnak a válaszadók, vagyis látják mozgásterüket, felelősségüket és lehetőségeiket a beavatkozásra, amit a tulajdonosi elvárások azért erősen befolyásolhatnak.

A felmérés eredményei szerint a hazai üzleti szektor legnagyobb számban (81%) a vezetői elkötelezettséget tartja az elmúlt év stratégiai fenntarthatósági sikerkritériumának. Második helyen 65%-kal a tulajdonosi elkötelezettség és elvárás szerepel. A cégek 92% a partnerség, 90%-a a felelős vállalatirányítás és 85%-a a stratégia megközelítés terén kíván fejlődni az elkövetkező 1-3 évben.

„Vitathatatlan, hogy a gyors és folyamatos változást jól tűrő, rugalmas vállalkozásokra és üzleti modellekre van szükség. Az erre való áttérés pedig nehéz és komplex folyamat, amiben az első számú vezetők elkötelezettsége, a tulajdonosok támogatása és az érintettekkel folytatott sikeres párbeszéd és együttműködés kulcsfontosságúnak tűnik.” emelte ki Salgó István.

Az felmérés részletes eredményét az alábbi linken tekintheti meg: BCSDH_felmeres_2014

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?