Stratégiai szinten is megjelenik a körforgásos szemléletmód a vállalatoknál

Új körforgásos projekteket mutattunk be a BCSDH Körforgásos gazdaság munkacsoportunk megbeszélésén, október 20-án. Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, mint a rendezvény házigazdája nyitotta meg az eseményt egy különleges előadással. Egy virtuális túra során ismertette az új bemutató termük létrehozása során alkalmazott körforgásos megoldásokat.

Szalai Gabriella, a Daikin környezetvédelmi munkatársa, a 3R projektről, a hűtőközeg újrahasznosítás új, innovatív, körforgásos modelljéről osztotta meg gondolatait. A Daikin átfogóan közelíti meg a körforgásosságot, figyelve a biztonságra, a környezeti hatásokra, az energiahatékonyságra, valamint a költséghatékonyságra. A szakember bemutatta a LOOP by Daikin programot, mely során igyekeznek minél tovább használható hűtőberendezéseket létrehozni különös hangsúlyt helyezve azok karbantartására és a pót alkatrészek gyártására. Másrészt a vállalat egy olyan projektet hozott létre, mely piacot teremt a használt hűtőközegeknek, ezek értékesítésével pedig hatékonyabban támogatják a körforgásos gazdaságot.

Circular Region, Interreg projektet Tanka Eszter, az IFKA Zöld gazdaság osztályvezetője mutatta be, melyben a BCSDH is partnerként vesz részt. A projekt során a szlovák és magyar határok mentén jelentkező fenntarthatósági kihívásokra keresnek megoldást. Célja, az intézményi együttműködések során a körforgásos gazdaság lehetőségeinek jobb megértése a határokon túlnyúló kiválasztott ágazatokban. A folyamat során helyet kap a kapacitásfejlesztés, szolgáltatások közös fejlesztése és elérhetővé tétele, régiók feltérképezése, szakértők képzése, szolgáltatásfejlesztés, valamint a körforgásosság általános mérése.

Üveg Róberttől, a CRH Alternatív tüzelő- és nyersanyag menedzserétől az építőiparban saját vállalatuknál alkalmazott körforgásos megoldásokról beszélt. A korábban lineárisan működő termelést, most hulladékmentes termelési technológiákkal igyekeznek felváltani. Mivel a szektor igen energia és anyagigényes, ezért igyekeznek nem primer bányászatból nyerni az alapanyagokat, miközben törekednek a karbonsemlegességre. Hulladékhasznosítást kettős jelleggel veszik figyelembe, így energiát és anyagot is spórolnak a megfelelő tervezésű termékekkel. Mára már 1 tonna szürke cement előállítása közel harmadannyi szén felhasználásával történik alternatív tüzelőanyagok hasznosításának köszönhetően, mint 15 éve.

Körforgásos Gazdaság webinárium eredményeit, tanulságait Horváth Bálint, a Holland Nagykövetség körforgásos gazdasági szakértője mutatta be. A webináriumok során szó esett a lineáris gazdaságról való áttérésről, körforgásos üzleti modellekről, konkrét gyakorlati példákkal, valamint a körforgásos design és terméktervezés is a fókuszba került. Az események mindegyikét több mint 40 résztvevő követte nyomon. Igényt látunk az eseménysorozat folytatására, mely sokkal specifikusabb témákkal fog foglalkozni, a visszajelzés alapján leginkább a körforgásosság mérésére alkalmas mérőszámok témája iránt nagy az érdeklődés.

November 26-án tartjuk a Körforgásos Gazdaság Summit-ot, melynek apropójaként hoztuk létre a munkacsoportot. Az esemény idei programjait Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója mutatta be, mely során neves előadók mellett a Szlovák Körforgásos Gazdasági Platform is bemutatkozik. A következő évben holland együttműködéssel, a Circo program keretében szakemberek képzésére is sor kerül, körforgásos termékfejlesztés területén.

A nap zárásaként a platform tagjai megoszthatták egymással a körforgásos gazdaságot támogató vállalati híreiket, programjaikat.

A munkacsoport következő ülésére február 2-án kerül sor.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?