Nem az számít, hogy mi történik, hanem az, hogy miként reagálsz rá – az etikus és átlátható vállalati működés aspektusai –

Mi az etika és az átláthatóság és hogyan valósul meg a gyakorlatban? Milyen hatása van a korrupciónak a gazdaságra? Mi az a kettős lényegesség? Mit és hogyan jelentsünk? Mit mutatnak a trendek a fenntartható befektetések terén? Mi az az ESG index? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe „A jövő vezetői” tehetségprogram résztvevői az Etikus és átlátható működésről szóló szakmai napon, amelyet a Yettel Magyarország Zrt. székházában tartottunk.  A résztvevőket Mészáros Attila, a Yettel Zrt. vállalati kommunikációs és ESG igazgatója köszöntötte.

A nap szakmai bevezetőjében Szederkényi Zita, a program vezetője elméleti és mindennapi etikai és morális kérdéseket és dilemmákat vetett fel. Mit tennél, ha a termékedről kiderülne, hogy egyértelmű halálesetek köthetők hozzá? Megmentenéd-e öt ember életét, egy ember élete árán? Előadását Epiktétosz gondolatával zárta: Nem az számít, hogy mi történik, hanem csak és kizárólag az, hogy miként reagálsz rá.

A következő előadást Dr. Martin József Pétertől, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatójától hallhatták a résztevevők, aki beszélt a korrupció és a gazdasági fejlődés és teljesítmény összefüggéseiről, valamint a Transparency International által korrupciómérésre használt eszközről, a korrupcióérzékelési indexről. Hozott aktuális adatokat hazai és nemzetközi vonatkozásban, beszélt a megfigyelhető tendenciákról és hogy mit lehet tenni a fejlődés érdekében.

A folytatásban Dr. Angyal Ádám, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa átfogó képet adott az etika és az átláthatóság fogalmáról, illetve keretbe foglalta szerepét a vállalat stratégiai és operatív működése során. Beszélt az etikus magatartás támogatását célzó checklistről, egy kérdéslistáról, amire, ha választ adunk, megállapíthatjuk, hogy tényleg etikusan járunk-e el egy adott cselekvés során.

Ezt követően Dr. Fazekas Orsolya ügyvéd a külső és belső átláthatóság hiányának következményeit a csernobili katasztrófán keresztül szemléltette a résztvevőknek. Bemutatta a nukleáris ipar biztonsági protokolljait, az egyén felelősségét és a nukleáris tévhitek is szóba kerültek.

A délelőtti program zárásaként Anga Adrienn, a KPMG ESG & fenntarthatósági szolgáltatások tanácsadója előadásában beszélt a globális fenntarthatósági jelentési trendekről, bemutatta a nem pénzügyi jelentési keretrendszerek fejlődését és kitért a CSRD jelentéstétel alapját képező kettős lényegességi felmérés legfontosabb elemeire.,

Előadását követően a jelentéstételhez kapcsolódóan a résztvevők egy szimulációs játék keretében kipróbálhatták a döntéshozatal menetét a kettős lényegesség a saját munkavállalók területével kapcsolatban. A szimulációs játékot vezetői oldalról aktív részvétellel Mészáros Attila, a Yettel vállalati kommunikációs és ESG igazgatója és Márta Irén, a BCSDH igazgatója támogatták.

Ebéd után a projektcsapatok bemutatták egymásnak projektmunkáikat, melynek során az Emberi érték témakörében mélyültek el. A prezentációkra Márta Iréntől kaptak visszajelzést és tanácsokat, amelyek segítségükre lehetnek az anyagok véglegesítésében a zsűrinek való bemutatásig.

A bemutatók után Veisz Ákos, a Danube Capital vezérigazgatója és a BDO ügyvezető igazgatója érkezett, aki az ESG kapcsán felmerülő üzleti előnyökről és kockázattípusokról beszélt előadásában, valamint bemutatta a zöld átálláshoz szükséges forrásokat, a kapcsolódó szakpolitikai célokat, valamint a hazai zöldfinanszírozási lehetőségeket.

A folytatásban Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója a GRI-minősített OPTEN ESG Indexét mutatta be, amely több mint 75 paramétert alapul véve mutatja meg a vállalkozások ESG szintjét, azaz a környezeti (E – Enviromental), társadalmi (S – Social) és vállalatvezetési (G – Governance) tudatosság eredményeiből kialakított 1-10-ig terjedő indexszámot. Emellett további ESG megoldásaikat is felvillantotta a résztvevőknek.

A szakmai nap utolsó felében a résztvevők „kívülről és belülről” a Yettel Magyarország Zrt.-vel ismerkedhettek meg közelebbről.

Először a vezetői interjú keretében Dávid Zoltán, a vállalat stratégiai vezérigazgató-helyettese beszélt a Yettelhez vezető karrierútjáról, illetve vezetői tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

A folytatásban Mosonyi Szabolcs, a vállalat Integrity Officere mutatta be a Yettel Integrity tevékenységét, majd egy compliance esettanulmányon keresztül tesztelte a résztvevők etikai érzékenységet.

Méltó zárása volt a napnak a Yettel több fenntartható megoldást is felvonultató, díjnyertes székházának megtekintése, amely során a Facility Management csapatból Páhi Sándor jóvoltából tudtunk meg számos érdekes információt az épületről.

A teljes fotógaléria itt érhető el.