Regionális és vállalati összefogást sürget a BCSDH

A körforgásos gazdaság a jövő üzleti modellje – mutatott rá Jacqueline Cramer a BCSDH 2018. április 25-én tartott üzleti reggelijén és Action 2020 Szakmai Fórumán, amelynek fókuszában a fenntartható életmód és azon belül is kiemelten a körforgásos gazdaság témája állt.

Dr. Jacqueline Cramer professzor, az Amszterdam körzet körforgásos gazdaság nagykövete, Hollandia volt Környezetvédelmi minisztere, nagy sikerű előadást tartott a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti reggelijén és Action 2020 Magyarország Fórumán. A magyar GDP 30%-át termelő 81 tagvállalatot tömörítő szervezet üzleti reggelijét vállalatvezetők és szakértők részvételével tartott műhelymunka követte, amelynek célja, hogy az üzleti szféra valódi lépéseket tegyen a fenntartható életmód területén.

 

„Ahhoz, hogy a körforgásos gazdaság működni tudjon, el kell érni egy megfelelő méretet. Ehhez nagyon fontosak a regionális, és a vállalati közösségek. Hiszen ezen az úton a legfontosabb első lépés a tudás és tapasztalatok megosztása és a közös cselekvés, ami felgyorsíthatja a fenntartható beszállítói láncok kialakulását és ezzel a körforgásos gazdaság térnyerését. Ilyen közösséghez csatlakozva olyan közös lépéseket tudunk megtenni, amelyekre egyedül nem lennénk képesek.” – fejtette ki Jacqueline Cramer.

 

Egyes becslések szerint a körforgásos gazdaság 4500 milliárd dolláros üzleti lehetőséget jelent globális szinten 2030-ig.

 

„A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A koncepció lényegét a legtöbb vállalat még nem ismeri mélyrehatóan, holott ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is. A BCSDH egy olyan vállalati közösség, amely segítheti a vállalatok közötti tudás és tapasztalat megosztást, valamint az összefogást ezen a területen is. ”– kezdte bevezetőjében Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Magyarország ökológiai lábnyoma 3,6 globális hektár (gha) /fő, holott hazánk biokapacitása csak 2,68 gha/fő – a világ oly sok országához hasonlóan itthon is jelentős túlfogyasztás a jellemző. Egy fenntartható gazdaság csak fenntartható fogyasztással alapozható meg. Az Action 2020 Magyarország program fő célja is olyan fenntartható fogyasztás biztosítása a megfelelő kereslet és kínálat megteremtésével, amely egy jobb életminőséget eredményez az ökológiai korlátok figyelembevételével.

 

A körforgásos gazdaság csak az egyik olyan terület, amely nagy szerepet játszik az Action 2020 fenntartható életmód célok elérésben, és ami emellett talán a legnagyobb kihívást jelenti ma Magyarországon. További két kiemelt témaként: a fenntartható termékek és szolgáltatások, valamint a fogyasztói döntések kapcsán igyekeztünk a Fórum során ezeken a területeken feltérképezni, valamint azonosítani a már létező üzleti megoldásokat, melyek azonnali, rövid-, vagy középtávú eredményt hoznak.” – mutatott rá Póka Valentin, a Coface országigazgatója, a BCSDH Action 2020 Fenntartható életmód munkacsoport vezetője.

 

Az Action 2020 Szakmai Fórum elsődleges célja az volt, hogy közös gondolkodást és munkát indítson el az üzleti szférában a valódi hatásgyakorlás érdekében. A programhoz már 57 vállalat csatlakozott.

Az Action 2020 Magyarország program 2018-as főtámogatói: Mastergood, Nestlé, kiemelt támogatói: Alteo, McDonald’s, MOL és az Unilever, valamint: további szponzorai: E.On, Essity, Folprint, HVG, KPMG Rossmann.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?