Üzlet és etika? Hogyan lehet egy vállalatot etikusan vezetni?

Működhet etikusan egy vállalat, nem etikus környezetben? Vajon megéri-e etikusnak lenni manapság? Hogyan lehet felülemelkedni a „cél szentesíti az eszközt” gondolkodáson? Elfogadható az üzleti ajándék?  Működhet a munkahelyi szerelem? Ilyen és hasonló kérdésekre kerestek választ és járták körbe az üzleti etika alapjait és gyakorlatát „A jövő vezetői” képzés harmadik szakmai napján a résztvevők, amelynek a complience kultúrájáról nemzetközileg is híres GE adott helyszínt a Váci Greens központjában.


Világszintű versenyképességi felmérések alapján a korrupció és gazdasági teljesítmény egyértelműen összefügg. Erre mutatott rá Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezetőjének és Alexa Noémi, a CEU Business School adjunktusának előadása, amelynek segítségével a résztvevők megismerhették a terület gazdasági, társadalmi és környezeti hatását és sok-sok köztes eset kapcsán megvitatták, mi férhet bele az erkölcs, az etika, a megfelelőség vagy a jogi lehetőség keretei közé.

Az etika arisztotelészi értelmezése szerint a boldogság tudománya. Hiába érezzük dilemmás helyzetekben, hogy mi a helyes, de mind a magánéletünkben, mind az üzleti életben gyakran felülírják azok a valós vagy vélt racionális érvek és félelmek, amelyek az ellenkezőjét eredményezik. A mindennapi helyzetek, sokszor nehezen megszülető döntései így sokszor vezetnek feszültséghez, nehezen feloldható helyzetekhez.

A délután ennek szellemében egyre több konkrét vállalati esetről szólt. Dr. Bartók Gergely, a GE Hungary Chief Compliance Officere a GE nemzetközileg is híres compliance gyakorltatát ismertette. A MOL Etikai bizottságának elnöke, Dr. Szegedi Krisztina és csoportszintű etikai megbízottja, Dr. Vincze Miklós valamint Dr. Erdélyi Márk, a Telenor jogi igazgatója vázolt fel egy-egy kérdéses helyzetet, etikai dilemmát az üzletvezetés mindennapjaiból. Az ügyfelektől kapott ajándékokon át a korrupcióig sokféle esetet és témát dolgozhattak így fel a résztvevők, gyakorlati szakértőkkel megvitatva.

A nap végén Dr. Bársony Farkas, a GE ügyvezető igazgatója osztotta meg vezetői tapasztalatait személyes beszélgetésben orientálva a csapatot ezután az igazán sokféle dilemmát felvető nap után.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?