Üzlet és etika paradoxon

Lehet-e, érdemes-e etikus üzletvitelt folytatni, ha a piac nem hálálja meg, sőt… Milyen érvek és megoldások állnak azon vezetők előtt, akik a szembeszél ellenében is erkölcsöt kívánnak az üzleti működésbe csempészni? Az etikus működés lehetőségeit vitatták meg „A jövő vezetői” tehetségprogram résztvevői  2016. április 7-én, a harmadik szakmai napon, Törökbálinton, a Telenornál.

 Többségében egyetértünk dilemmás helyzetekben és érezzük erkölcsi ítélőképességünk alapján, hogy mi lenne a helyes. De mind a magán-, mind az üzleti életben oly gyakran felülírják azok a valós vagy vélt racionális érvek és félelmek, amelyek az ellenkezőjét eredményezik. S így végül fölénybe kerül a „cél szentesíti az eszközt” megközelítés, amely a haszonelvű etikai megközelítést szimbolizálja. Milyen megoldások maradnak mégis?

DSC_0039

A cél, hogy a vállalat érdekei mellett az érintettek érdekei is hangsúlyosan megjelenjenek, továbbá a gazdasági és jogi elemzés mellett az etikai elemzésnek is tere legyen a vállalati döntéshozatali folyamatokban.

Ez egy fejlődési folyamat, hisz egy vállalat sem lesz egyik napról a másikra etikus, pláne nem feddhetetlen vagy tökéletes. S éppen emiatt maga a folyamat a fontos, hogy ezekről a dilemmákról lehet nyíltan és őszintén beszélni, meghallgatásra, megértésre is sor kerül és közös fejlesztés a cél. Így ez már önmagában formáló és előremutató. Ezekkel a folyamtokkal ismerkedhettek a résztvevők konkrét vállalati gyakorlatokon keresztül.

A Telenor Magyarország betekintés adott magas szintű etikai normáiba és az azt biztosító compliance, megfelelési rendszer részleteibe.

A MOL Csoport magas szinten valósította meg az etikai intézményesítést a vállalatirányításban, melynek része a konszenzusos döntéshozatalon alapuló Etikai Tanács., melynek független elnöke van.

DSC_0093

Világszintű versenyképességi felmérések, korrupció és gazdasági teljesítmény közötti egyértelmű összefüggések is mutatják, hogy hosszú távon mindenképp jól járunk, ha hazánkban emelkedik az etikai színvonal. Ezt támasztotta alá a Transparency International Magyarország ügyvezetőjének előadása is.

A nap során lehetőség nyílt a Telenor székházának bejárására is, mely során látható vált, hogy tervezésénél nemcsak az volt a cél, hogy egy intelligens passzív házat hozzanak létre, hanem egy olyan kellemes és családias környezetet is, mely alkalmazkodik a munkatársak igényeihez.

A szakmai nap záró gondolata az, volt, hogy amíg az etikusan működő vállalatok mértéke nem éri el a kritikus tömeget, addig a piaci működés sem tud megfelelően jutalmazni és büntetni.

Az üzenet mindenképpen annyi, hogy a gazdasági elit példamutatása kiemelkedő szereppel bír. Rajtunk múlik, hogy melyik utat választjuk.

A nap bővebb beszámolóját itt olvashatja.

További képeket a galériában talál.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?