A DPD Hungary fenntarthatósági törekvései

A fenntarthatóság napjaink egyik kiemelten fontos kihívása

Nemcsak számunkra, hanem ügyfeleink, munkavállalóink és a társadalom számára is. Európa legnagyobb csomagkézbesítő hálózatának tagjaként ezért helyezzük minden tevékenységünk középpontjába. A Geopost fenntarthatósági intézkedései messze túlmutatnak a flotta és a járművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésén. Azzal, hogy fenntartható megoldásokat kínálunk, biztosítjuk, hogy ezek hatása átalakító erejű legyen. Stratégiánk célja a károsanyag kibocsátás csökkentése a teljes csomagszállítási lánc folyamán. 2030-ig 43%-kal kevesebb üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, Geopost szinten pedig 15 000 alternatív meghajtású gépjárművel fogjuk a csomagokat kézbesíteni.

Fenntartható városi szállítás

Magyarországon a fenntartható városi szállítás projekt keretein belül jelenleg is tart az elektromos, illetve alternatív meghajtású járművek beszerzése. Több magyarországi nagyvárosban kézbesítünk 100%-ban elektromos járművekkel (pl.: Kecskemét, Pécs, Dombóvár, Komárom, Győr, Szolnok), illetve folyamatosan bővítjük ezen városok listáját. Az elmúlt évben sikerült megnégyszereznünk az elektromos autóink számát a kiszállítási flottában. A közvetlen csomagkézbesítéshez kapcsolódó fenntarthatósági törekvések mellett kiemelt fontossággal bír az épületek korszerűsítése. 2022 év végén átadott depónkban 40 db elektromos autó töltőt helyeztünk el, valamint elosztó központunk épülete területén gyorstöltőt telepítettünk. 2023 év végéig 148 gyorstöltő, illetve 2 db villámtöltő lesz használatban, összesen 8 helyszínen. Ezt a fejlesztést egy év alatt sikerült megvalósítani, 300 millió Ft-os beruházási költség mellett.

 

EcoVadis arany minősítés

Fenntarthatósági kötelezettségvállalásunkat pontozzák is. Az EcoVadis a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb szolgáltatója az üzleti fenntarthatósági minősítéseknek. Olyan fenntarthatósági információkat szolgáltat, amelyek alapján jobb üzleti döntéseket hozhatunk a kollégáink, a bolygónk és a közösségek érdekében. A Geopost legutóbbi értékelésében az EcoVadis 68/100 pontszámmal arany minősítést adott. Ezzel a vállalat globálisan a postai, futár- és multimodális áruszállítási ágazatban működő vállalatok legjobb 6%-ába került.

 

A Geopost az első globális logisztikai vállalat, amelynek mind a rövid, mind a hosszú távú CO2-kibocsátás-csökkentési céljait jóváhagyta a Science Based Targets Initative (SBTi)

Az SBTi egy nemzetközi kezdeményezés, amely tudományon alapuló klímavédelmi célkitűzések megvalósításában támogatja a vállalatokat. Ez a mérföldkőnek számító jóváhagyás tudományosan igazolja a Geopost azon törekvését, hogy 2040-re eléri nettó zéró terveit, továbbá a vállalat részére egyértelműen kijelöli az utat, hogy a fenntartható kézbesítés nemzetközi referenciájává váljon. Azáltal, hogy a Geopost a közvetlen (Scope 1), a közvetett (Scope 2) és beszállítók, alvállalkozók (Scope 3) abszolút üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását jelentősen csökkenti, hozzájárul a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5°C-ra történő korlátozásához. Az SBTi gondos és kimerítő vizsgálatot követően jóváhagyta a Geopost rövid és hosszú távú, tudományosan megalapozott csökkentési tervét, miután a vállalat 2022 júliusában benyújtotta a célkitűzéseit.