A fenntartható műanyaggazdálkodás megvalósítható

Együtt említhető a fenntarthatóság a műanyaggal? A körkörös műanyag gazdálkodás elmélete szerint igen. Ahogy azt az Európai Unió Tanácsa által idén májusban elfogadott új intézkedések is hangsúlyozzák, nem a műanyag ellen kell hadjáratot indítani, hanem ‒ megőrizve annak valós értékét az ellátási láncban ‒ a műanyagok teljes visszaforgathatóságára kell törekedni a gazdaságban.

A műanyagok felelősségteljes és fenntartható kezelését, a tengeri szennyezés megfékezését és az egyszer használatos műanyagok használatának erőteljes korlátozását célozzák meg azok az új jogszabályok, amelyeket 2019. május 21-én vezetett be az  Európai Unió Tanácsa. A döntéshozók külön hangsúlyt fektettek a műanyag újrahasznosításának fontosságára is, hiszen a jól átgondolt és kivitelezett körkörös műanyag-gazdálkodás lehetővé teheti a jövőben a technológia előnyeinek kihasználását, méghozzá a környezet terhelése nélkül.

A nemzetközi törekvésekkel összhangban lépett egyet e jövő felé a Manuli Stretch Magyarország csomagolástechnikai és csomagolóanyag gyártó vállalat, amikor a közelmúltban nevet és egyben koncepciót is váltott. 2019-től Manupackaging Kft. név alatt a cég még nagyobb hangsúlyt fektet az ipari csomagolástechnika legnagyobb kihívásaira, vagyis a környezetszennyezés csökkentésére, a fenntarthatóságra és a rakatbiztonságra.

A fenti elvek jegyében a Manupackaging Kft. jelenleg éves szinten több mint 2000 tonnával csökkenti a magyarországi műanyagfólia felhasználást, innovatív csomagolástechnikai eszközeivel és minőségi csomagolóanyag gyártásával. A cég vezetője, Arató Gábor éppen abban látja a csomagolástechnológusok felelősségét, hogy tudásukkal és fejlesztéseikkel minimalizálni tudják a környezetet érő terhelést, s egyben partnereik csomagolási költségeit. A vállalat által kínált optimalizáló megoldásokkal 60%-nál nagyobb csomagolóanyag-megtakarítást érhetnek el a hazai gyártó és logisztikai cégek, de 90%-os csökkentésre is volt már példa.

A jövőbeni termékfejlesztések, valamint a meglévő termékek és szolgáltatások újragondolásának célja, hogy a cég folyamatosan növelni tudja a visszaforgatott anyagokból készült csomagolóanyagok arányát a gyártásban, és minél szélesebb körben elterjessze a 100%-ban visszaforgatható vagy 100%-ban lebomló anyagok használatát a hazai vállalatok körében. Mindezek mellett, elsősorban a rakat biztonságának érdekében, folyamatosan szem előtt kell tartani az elérhető legmagasabb minőséget ‒ mind a csomagolástechnikai eszközök, mind a csomagolóanyagok szempontjából ‒ hiszen máig rengeteg közúti baleset okozója a rosszul rögzített rakomány. A felelősségteljes és fenntartható csomagolóipari megoldások így rövid és hosszú távon is életeket menthetnek.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?