A Shell Magyarországon is elindítja karbonsemlegesítési szolgáltatását

Az autósok literenként 6 forintért semlegesíthetik a Shell-nél vásárolt üzemanyag felhasználásából keletkező kibocsátásaikat, a Shell ClubSmart hűségprogramjában résztvevők számára az ajánlat az első hónap időtartama alatt ingyenesen érhető el. Az így befolyó összegből karbonkrediteket vásárol: cél olyan erdőmegóvási és erdőtelepítési projektek támogatása, amelyek támogatják a világ ökoszisztémáit. A Shell célkitűzése, hogy 2050-ig nettó zéró karbonkibocsátású energiavállalattá váljon

A Shell május 4-én jelentette be, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi Karbonsemlegesítési Szolgáltatását, amely lehetőséget teremt vásárlói számára, hogy a megvásárolt üzemanyag felhasználásából származó kibocsátásaikat semlegesítsék. Ha a Shellnél való tankolás során úgy döntenek, hogy igénybe veszik a szolgáltatást, a Shell kiszámítja a megvásárolt üzemanyag kapcsán keletkező szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét, és azzal megegyező értékben ún. karbonkrediteket vásárol, hogy a kibocsátott üvegház-hatású gázokat semlegesítse.

A Shell célkitűzése, hogy legkésőbb 2050-re nettó nulla karbonkibocsátású vállalattá váljon, igazodva a változó társadalmi igényekhez. A cél érdekében a Shell egy három pillérre alapuló stratégiát alkotott, amely az „elkerülni, csökkenteni, semlegesíteni” hármas jelszavában foglalható össze. A kibocsátásokat elkerülni olyan megoldásokkal lehet, amelyek nem igényelnek szénalapú energiát, mint például az elektromobilitás, amelyet a Shell töltőhálózatának folyamatos bővítésével támogat: a saját márkás Shell Recharge hazai bevezetése mellett az IONITY-val folyatott együttműködésnek köszönhetően idén már gyorstöltők is elérhetőek lesznek a Shell töltőállomásain az M3 és az M7 autópálya mentén. A kibocsátások csökkentése elsősorban alacsonyabb karbonintenzitású termékek elérhetővé tételével valósul meg, a Shell célja, hogy energiatermékei nettó karbonlábnyomát 2035-re körülbelül 30%-kal, 2050-re pedig körülbelül 65%-kal csökkentsük.

A Természetalapú Megoldások program, és így a Karbonsemlegesítési Szolgáltatás is a harmadik pillérre épít, amely hatékony lehetőséget biztosít a jelenleg elkerülhetetlen kibocsátások semlegesítésére. A semlegesítés azt jelenti, hogy a Shell karbonkreditek vásárlása révén az üzemanyag teljes életciklusát tekintve keletkező kibocsátásokat – ideértve a nyersanyag-kitermeléssel, szállítással, előállítással, forgalmazással és felhasználással járó szén-dioxid mennyiségét – természetalapú folyamatokba való befektetéssel eltávolítja a légkörből. Ezek a projektek vizes élőhelyekhez (pl. partmenti helyreállítás, tőzegláp-védelem), mezőgazdasághoz és a gyepterületekhez, a kék szénhez (pl. mangroveerdők) és természetesen az erdőkhöz kapcsolódnak. Az erdőgazdálkodás területén két fő irányvonal van: az erdők kiirtásának elkerülése, valamint az erdősítés és az újraerdősítés.

A Karbonsemlegesítési Szolgáltatás díja 6 Ft/l a kiskereskedelmi ügyfelek számára, azonban a Szolgáltatás díját a bevezető időszakban a Shell átvállalja azoktól a vásárlóitól, akik tankoláskor használják a ClubSmart kártyájukat.  (A promóció nem érvényes azokra, akik vásárlásuk ellenértékét euroShell, Esso vagy DKV üzemanyagkártyával fizetik.) A Shell üzemanyagkártyákat használó üzleti ügyfelek szintén lehetőséget kapnak arra, hogy literenként 4,50 forint plusz ÁFA áron semlegesítsék az általuk megvásárolt üzemanyag használatából keletkező kibocsátásokat.

További információért kérjük, látogasson el honlapunkra!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?