A vörösiszap komplex hasznosításának fontossága

A vörösiszap egy nagy mennyiségben keletkező veszélyes hulladék, mely fémtartalmának köszönhetően komoly értéket is magában hordoz, ezért komplex hasznosítása egyre sürgetőbb kérdés világszerte.

Kutatóintézetünkben a Martin Metals Kft vezetésével megvalósuló, Ritkaföldfémek kinyerése és másodlagos nyersanyagok előállítása a vörösiszap komplex hasznosítása keretében című, GINOP-2.2.1-15-2017-00106 azonosítószámú projekt keretében több év munkájával kidolgoztunk egy olyan laboratóriumi méretű technológiát, amellyel sikerült nagy hatékonysággal kinyerni és elválasztani érték szempontjából a legfontosabb alkotókat.

A technológia egyszerűen kivitelezhető és méretnövelhető lépésekből áll, melyhez könnyen hozzáférhető és olcsó vegyszereket használtunk. A felhasznált vegyszerek visszaforgathatóságára nagy hangsúlyt fektettünk, mindemellett a hatékonyságot is maximalizáltuk.

A kinyert és elválasztott komponensek kevés ráfordítással integrálhatóak különböző alapanyagok gyártási folyamataiba (Al-, Fe-, Ti-gyártás), érték szempontjából pedig a legfontosabb mikroalkotóra (szkandium) nézve hozzávetőlegesen százszoros dúsítást értünk el a kiindulási vörösiszaphoz képest.

Elérhetőségünk: www.bayzoltan.hu

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?