Akvizícióval erősíti meg hulladékgazdálkodási üzletágát az ALTEO

Lényegesen integráltabbá válik az ALTEO hulladékgazdálkodási tevékenysége azáltal, hogy a cég 75 százalékot meghaladó részesedést szerez a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Fe-Group Invest Zrt-ben. Befektetőtársként részt vesz a tranzakcióban a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap is, amely az akvizícióval közel 25%-os részesedést szerez az ALTEO mellett a Fe-Group-ban. A hulladékfeldolgozási piacon átfogó tapasztalattal rendelkező cég akvizíciójával
a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett társaság tovább erősíti a körforgásos gazdaságban és a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét.

A papír-, fém- és elektronikai hulladék átvétele és újrahasznosítása mellett a teljesen magyar tulajdonban lévő Fe-Group Invest Zrt. komplex hulladékgazdálkodási tevékenységgel foglalkozik, 2021-es árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot. A cég 1994 óta aktív a hulladékfeldolgozási piacon, így kellően átfogó és integrált tapasztalattal rendelkezik a szegmensben, nagyvállalati és ipari, valamint részben alakossági és az önkormányzati részpiacokon egyaránt.

„Az ALTEO 2026-ig szóló stratégiáját követve akvizíciókkal is terjeszkedni akarunk a hulladékgazdálkodási területen” – indokolja Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese, miért kíván 75,1 százalékos tulajdonrészt szerezni a FeGroupban a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett energetikai társaság. A vezérigazgatóhelyettes szerint az adásvétellel lényegesen diverzifikáltabbá válik az ALTEO portfóliója, ami új lehetőségeket is megnyit előtte a szektorban, ahol lassan letisztázódnak az új koncessziós rendszer feltételei.

Simon Anita hozzátette: egy olyan komoly szereplővel erősítve, amilyen a Fe-Group, az ALTEO jelentősen hozzájárulhat az Uniós hasznosítási célszámok teljesítéséhez. Fontos értékként emelte ki a Fe-Grouppal kapcsolatban, hogy jelentős újrahasznosítási kapacitásokkal és évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a szervetlen, így az elektronikai hulladékok kezelése terén is. A hulladékok újrahasznosítására való törekvés – valamint a körforgásos gazdaságra történő átállás – pedig az egyik, ha nem a legfontosabb cél a modern hulladékgazdálkodásban és az azt támogató európai Uniós és hazai szabályozási irányokban. Emlékeztetett rá, hogy az ALTEO 2019-ben létrehozott hulladékkezelési üzletágát annak idején – az ECO-FIRST Kft. megvásárlásával – a biológiailag bomló hulladékokra alapozták. Elmondta azt is, hogy Fe-Groupnak több olyan hulladékárama is van, amely kifejezetten érdekes egy energetikai cégnek. Példának az ALTEO energiatárolás iránti affinitását említette, amelyhez jól illeszkednek az Fe-Group akkumulátorok újrahasznosítására tett erőfeszítései.
A nagyságrendileg egy hónapon belül lezárható adásvételi ügyletben a Fe-Group kisebbségi, 24,9 százalékos részesedését a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap szerzi meg. A Kék Bolygó Alapítvány által létrehozott kockázati tőkealapkezelő kifejezetten a klímavédelem és környezeti fenntarthatóságot elősegítő technológiákba, megoldásokba fektet. Olyan programokkal, szervezetekkel és cégekkel törekszik partnerségre, amelyek válaszokat keresnek és adnak a környezeti,
klímavédelmi és fenntarthatósági kihívásokra.
„A Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap olyan befektetéseket keres, amelyekkel érdemben hozzájárulhat a klímavédelemhez és a környezeti fenntarthatósághoz. A hulladékgazdálkodás fejlesztésével, a hulladék újrahasznosítási arányának növelésével a körforgásos gazdaság fejlesztéséért tudunk tenni. Az ALTEO Nyrt. eddigi tapasztalata, széleskörű iparági ismerete a megújuló technológiák területén és transzparens működése meggyőző volt számunkra a közös befektetéshez. Az eddigi sikeres családi vállalkozás a két befektető szerepvállalásával még professzionálisabban fog működni.” – mondta el Danyi Gábor a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója
„Bízunk benne, hogy Kék Bolygóval való együttműködéssel az ALTEO fenntarthatósági menedzselési szakértelme is javulni fog, illetve fogunk tudni támaszkodni a Kék Bolygó egyéb, hulladékfeldolgozási és fenntarthatósági területen eszközölt vagy eszközlésre kerülő befektetéseivel való szinergikus együttműködésre a Fe-Group üzletfejlesztési tevékenységében.” – szögezte le Simon Anita, aki szerint a jövőben is törekedni fognak arra, hogy az ALTEO szélesítse és kiterjessze tevékenységi körét minden olyan típusú hulladékáramra, amelyben lehetőséget lát.
Az ALTEO Nyrt. jelen sajtóközleménye alapjául szolgáló tőkepiaci közlemény a társaság honlapján, továbbá a Budapesti Értéktőzsde és a Magyar Nemzeti Bank e célra szolgáló közzétételi felületén olvasható.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?