Az alkalmazkodó talaj – a gazdák legfontosabb energiaforrása

A nyugat-magyarországi Dióskálon évek óta sikeresen működik a Syngenta  Interra Farm bemutató gazdasága, ahol a újabb növénytermesztési eljárásokat mutatnak be a jó mezőgazdálkodási  gyakorlat és a  fenntartható fejlődést szem előtt tartva.

A dióskáli Plótár család ezt a jó gazdálkodási gyakorlatot 2003 óta alkalmazza, mióta az EU által társfinanszírozott Talaj és Vízvédelmi Európai Projekt (SOWAP) keretein belül bemutató gazdaságnak választották. A SOWAP a a forgatás nélküli talajkímélő művelésre koncentrál ami csökkenti a talajra hulló csapadék elfolyását, a talajeróziót és a felszini vizek szennyezését,  de ugyanakkor figyel  a termelő szemszögéből fontos jövedelmezőségre is. Folyamatosan  újabb gyakorlatokat is tesztelnek,  mint például a multifunkcionális szegélyek ( Operation Pollinator magkeverékkel bevetve) a felszini vizek  szennyezésének megelőzésére és  az agrártáj  biológiai sokszinűségének növelésére.

A Plótár gazdaság a Syngenta Interra Farm hálózatának tagjaként  átfogó, fenntartható gazdálkodási megoldásokat keres. Jelenleg a köztes növények kísérlete és bemutatása folyik- ami egy újabb lehetőség a talaj- és vízvédelemben , ami egyúttal segít a talaj egészségének és termékenységének javításában.

Projekt indulása
Az ismeretek bővítése és az eredmények megosztása a project indulásától fontos feladat. Előszőr, egy 1 hektáros  lejtős földterületen indultak el a vizsgálatok a talajkímélő művelésre, ahol a lefolyó csapadékvizet és a talajleromlást vizsgálták. Fokozatosan került a koncepció átvezetésre a 700 hektáros gazdaság egészére. A talajkímélő művelésre való áttérés speciális talajművelő gépeket is igényelt.

Pozitív eredmények

Nem tartott sokáig, hogy lássuk a pozitív eredményeket” mondta Plótár István termelő, Interra® Farm partner. “A minimális talajműveléssel kevesebb a szántás és nem kell forgatni a talajt, így a talaj kevésbé lesz tömör, szemben a hagyományos szántásos talajművelés esetén. Nem csak üzemanyag megtakarításban tudunk jelentős eredményeket felmutatni (10-15%), de 5-15%-os hozamnövekedést is elértünk- ami természetesen évjárat és kultúra függő. A kímélő talajművelés javitotta a talaj csapadékbefogadó képességét és növelte annak biológiai értékeit is.”

A talajkímélő művelés másik előnye, hogy kedvezően tompítja  a változó évjárati hatásokat, például, szárazabb időszakokban a talaj magasabb vízkészlettel bír a jobb víztartóképességnek köszönhetően.

 További alkalmazhatóság

Egyetlen változás gyakran vezet továbbiakhoz; ezek az eredmények további szemléleteknek engednek utat a termesztés során, a tápanyaggazdálkodásra, növényvédelemre és az alkalmazott vetőmagokra összpontosítva. Ekkor vált világossá, hogy a programban résztvevő gazdaságok további támogatásra tartanának igényet.

„Az elmúlt 12 év eredményei és tapasztalatai bizonyítják, hogy hogyan tudnak a gazdaságok profitálni hozamszinten és a teljes gazdaság üzemeltetési szintjén is a programból. A számok tisztán mutatják a projket sikerességét, 15-20%-os profitnövekedést biztosítanak a gazdaságnak”- számolt be Péter Heicz, Üzletfejlesztési vezető..

Mérlegelve

2003 óta A Plótár Gazdaság kísérletei során begyűjtött tudás és tapasztalat lehetőséget adott a  Syngentának hogy a talajkímékő művelést propagálja. 2012-től a csapat bemutató napokat szervez a helyi gazdálkodóknak, hogy mindenki első kézből tapasztalja meg, hogyan működnek az új növénytermesztési elemek (talajművelés, tápanyagellátás, növényvédelem és a műveléshez jól alkalmazkodó vetőmagvak)

Ennek hatása volt a kereskedelmi programokra is. Például, mióta a termelők első kézből látják az innovatív termelési eljárások előnyeit és tapasztalaltot szerezhetnek a gazdaság vezetésében, azóta bátrabban lépnek be olyan kereskedelmi programokba, mint a Contivo™.

A programhoz csatlakozó farmok száma évről évre nő Magyarországon, jelenleg 100 felett van a számuk,  80 000 hektár területen.

„Az elmúlt évek extrém időjárási körülményei arra sarkalltak, hogy újragondoljam gazdálkodási gyakorlatomat. Célom az, hogy növeljem a gazdaság profitabilitását és racionalizáljam a költségeket. A  Contivo™ szakembereivel számos elemén változtattunk az eddig alkalmazott technológiának, mint a szántási eljárási mód, tápanyaggazdálkodás és a munkaszervezés. Ezáltal láthatóan nőtt a gazdaság profitábilitása, már az első évben”- számolt be egy Contivo™ gazda.

Hogyan tovább?

A hagyományos gazdálkodás elemeinek alternatív formáira van szükség a növekvő vízhiány, a klimatikus változások és a művelhető föld limitált elérhetősége okán.” mondja Romano De Vivo, Környezetpolitikai  vezető. „Csak így tartható fenn a termelt javak minősége és a széles kínálata. Egyszerre kell növelnünk és stabilizálnunk a hozamot anélkül, hogy termőföldet pusztítanánk vagy újabb területeket kellene művelésbe vonni.”

A Syngenta tanácsadással és az eszközök biztosításával járul hozzá ahhoz, hogy globálisan alkalmazni tudják a gazdák ezen gyakorlatokat, külső partnerekkel, úgy mint kutatók, hatóságok és szakértők együttműködésével. A gazdaságokkal partnerségben együttműködve a talajművelés legproduktívabb gyakorlatát sajátíthatják el, a leginkább gazdaságra szabott eljárásokat kiválasztva.

Az Interra farm-mal kapcsolatos kérdéseivel keresse Horváth Boglárka magyarországi projektmenedzsert az info.hungary@syngenta.com címen.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?