Zöld közlekedés és egészséges munkahely: az elektromos kerékpárok szerepe a fenntartható vállalati kultúrában

A fenntarthatóság és az egészség egyre fontosabb tényezővé válnak a modern munkahelyeken. A vállalatoknak nemcsak a profitra kell összpontosítaniuk, hanem a környezeti hatásokra és az alkalmazottak egészségére is. Az elektromos kerékpár olyan eszköz, amely ötvözi a fenntartható közlekedést és az egészségügyi előnyöket. Bevezetése kiemelkedő szerepet játszhat a vállalati kultúrában.

Zöld mobilitás a munkahelyen

Idén júniusban adtunk át egy vállalati kerékpárflottát a Güntner-Tata Kft. munkavállalónak is, akik rövid időn belül jelentkező pozitív hatásokról számoltak be: “Már az első hetekben számos pozitív visszajelzést kaptunk munkatársainktól. A pedelec kerékpárok nemcsak kényelmesek és gyorsak, de az elektromos rásegítés lehetővé teszi, hogy mindenki a fizikai állapotának megfelelő intenzitással tekerjen, akár emelkedőkkel tarkított útvonalakon is. Ez a különleges kombináció nemcsak a munkába való közlekedést teszi élvezetesebbé és gyorsabbá, de a szabadidőben való kerékpározást is ösztönzi. A jövőben közös kerékpártúrák és események révén olyan kötelékek is kialakulhatnak, amelyek a munkahelyi együttműködést és barátságokat erősítik. A kerékpározás nem csak egyszerű közlekedési eszköz lehet, hanem a munkahelyi élet részévé válhat, ami szorosabbá teszi a kollegiális kapcsolatokat.”

Az elektromos kerékpárok környezetvédelmi hatásai megkérdőjelezhetetlenek és megkerülhetetlen eszközzé váltak a klímavédelmi stratégiában. Az ökológiai lábnyom csökkentésének szempontjából kiemelkedő jelentőségűek, mivel mindössze 1.0 g/km a CO2 lábnyomuk (hálózati áramforrásról töltve), míg a benzines autóké 122.00g/km vagy afeletti érték. Ráadásul az autókat gyakran csak egy személy használja, tipikusan 10km alatti távon, ami -főleg a reggeli dugókban- elektromos kerékpárral gyorsan és izzadásmentesen megtehető. Egyúttal a zajszennyezést is nagymértékben visszafogja, ami városi környezetben különösen fontos.

Szerencsére a hazai vállalatok részéről is egyre nagyobb a nyitottság saját kerékpárflotta üzemeltetésére. Friss becslések szerint jelenleg 800 vállalati pedelec kerékpár üzemel különböző cégeknél. Ez szignifikáns előrelépés a fenntartható közlekedés felé.

 

Egészséges munkahelyi élet

A munkahelyi stressz és a fizikai inaktivitás elleni küzdelemben az elektromos kerékpárok lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak javítsák fizikai kondíciójukat, hiszen a mindennapi mozgás a munkába járás során biztosított.

A rendszeres mozgásnak köszönhetően csökken a stressz. Az YMCA egyik tanulmánya alapján 32%-al magasabb pontszámokat értek el a mentális jólét tekintetében azok, akik sportolnak inaktív társaikhoz képest. Egy másik vizsgálat pedig kimutatta, hogy akik bringával jártak munkahelyükre, azok esetében felére csökkent a szívbetegség és a rák kockázata.

Ezek megerősítik, hogy azok a vállalatok, amelyek támogatják az elektromos kerékpározást, egészségbarát vállalati kultúrát építhetnek fel. A munkavállalók motiváltabbak és elégedettebbek lehetnek, ami hozzájárul a munkahelyi produktivitáshoz.