A BASF újabb tudományos programot indít, ezúttal középiskolások számára. A foglalkozások témája a fenntartható fejlődés.

A középiskolás diákok részére meghirdetett tudományos program a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban kerül megszervezésre

A BASF Chemgeneration program 2018 januárjában indul és egész évben elérhető

Az Agóra a jelentkezéseket a chemgeneration.com vagy az agoradebrecen.hu weboldalon keresztül várja

A BASF a mai tájékoztatón bejelentette, hogy az Agóra Tudományos Élményközponttal együttműködésben elindítja a BASF Chemgeneration elnevezésű, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudományos programját.

 

A tudományos program célja, hogy kísérleteken keresztül ráirányítsa a diákok figyelmét a kémia fontosságára, arra a tudományágra, amely szerepet játszik az emberiség fenntartható jövőjének megteremtésében. A program egy 11 közép- és dél-európai országot magában foglaló nagyobb projekt része. A BASF az Európa-szerte legrangosabb tudományos és oktatási intézmények hálózatával együttműködve szervezi a programot, beleértve az Agóra Tudományos Élményközpontot.

“A BASF Chemgeneration Tudományos Programot azért hoztuk létre, hogy a középiskolás diákokat megismertessük az egyén természettel való kapcsolatának jelentőségével, az egész emberiség jövője érdekében. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a lineáris gazdasági szemléletről áttérjünk a körkörös gazdasági koncepcióra, és megmutassuk, hogy a dolgaink használat utáni eldobása nem éppen a legjobb megoldás a víz, az erdő, a levegő és az elfogyasztott élelmiszereink szempontjából. A változásoknak még a mai fiatalok életében meg kell kezdődniük, éppen ezért indítottuk ezt a középiskolás diákokat célzó projektet, amely megtanít bennünket a felhasznált források és termékek ismételt felhasználásának módjaira.” –

nyilatkozta Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF kelet-európai vezetője, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője a tudományos program kapcsán.

 

Szabó István, az EMMI Felsőoktatás- és Kutatásstratégiai Főosztályának főosztályvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: “A Chemgeneration programnak több oktatáspolitikai vetülete is van, többek között, hogy növekedjen a fiatalok körében a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) terület iránti érdeklődés. Fontos, hogy a saját világában eligazodó, azt összetettségében értő, s egyben kritikusan szemlélő, felelősen gondolkodó felnőtteket neveljünk. Emellett a tudományt érdekessé téve – a szórakoztatva tanulással – a fiatalok tudás iránti igényét is kielégíti, aminek következtében az oktatás hatékonysága megnőhet.

A program inspirálóan hat a vállalatok és az oktatási intézmények együttműködésére, iskolai oktatást kiegészítő, nemformális és informális képzési lehetőségeket biztosít a természettudomány, jelesül a kémia eredményeinek felhasználásával, a fenntartható fejlődésben leginkább érintett fiatalok, így a középiskolások bevonásával.”

 

„Debrecen célja az, hogy gazdasága erősödjön, s vezető szerepet töltsön be régiójában. E cél elérésének egyik eszköze a város oktatási infrastruktúrájának minőségi fejlesztése. Napjaink fiataljai egyre inkább azt igénylik, hogy az ismereteket élményszerűen tudják elsajátítani. Ennek kiváló helyszíne az Agóra Tudományos Élményközpont. Az itteni programok nem csupán a játékos ismeretszerzés élményét kínálják a fiataloknak, hanem megmutathatják számukra annak a lehetőségét, hogy műszaki vagy a természettudományokhoz kapcsolódó életutat is választhatnak. Szerencsére mindebben segítségünkre vannak az olyan gazdasági szereplők, mint a BASF Hungária Kft. A gazdaság és az oktatás együttműködése pedig arra lehet garancia, hogy a jövőben egyre több magasan képzett, kreatív szakember dolgozzon az élet számos területén” – mondta dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

 

„Nagyon örülünk, hogy tovább erősödik a BASF Hungária Kft. és az Agóra Tudományos Élményközpont eddig is kiemelkedő együttműködése, és reméljük, hogy a BASF Chemgenerationnek is legalább olyan sikere lesz, mint a már második éve az Agórában működő, kisiskolásoknak szóló Kölyöklabor programnak. Fontos számunkra, hogy az új programmal nemcsak az elérhető kísérleti foglalkozások köre bővül, de egyre szélesebb körben tudjuk a diákokat is megszólítani, és közösen a természettudományos pályák felé irányítani.” – hangsúlyozta Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont vezetője.

 

A BASF Chemgeneration Tudományos Program interaktív kémiai workshopok sorozatából áll, amelyek keretében a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy kísérleteket hajtsanak végre és megoldják a mai társadalom néhány problémáját. A diákok a helyszínen részt vesznek a papírújrahasznosítás folyamatában, olyan rendszereket hoznak létre, amelyek ténylegesen szűrik a szennyezett vizet, fém elektrolízist végeznek és bebizonyítják, hogy vannak olyan műanyagtípusok, amelyek mindössze néhány héten belül lebomlanak. A teljes workshop 90 percig tart, mely során a diákok valódi kémiai kísérleteket végeznek egy szakember segítségével.

 

A BASF Chemgeneration Tudományos Programra vonatkozó jelentkezést kizárólag tanárok vagy iskolák adhatják be, a www.chemgeneration.com vagy a www.agoradebrecen.hu weboldalon keresztül. A programon diákonként 800 Ft-os kedvezményes belépőjeggyel lehet részt venni.

 

További információk:

www.agoradebrecen.hu

www.chemgeneration.com

***

 

Háttérinformációk

 

A BASF Chemgeneration Tudományos Programról

A BASF Chemgeneration egy interaktív tudományos program, amelyet arra terveztek, hogy népszerűsítse a természettudományokat a középiskolás (14-18 éves) diákok körében azáltal, hogy megismerteti őket a kémia szórakoztató oldalával, valamint segíti őket annak megértésében, hogy a természettudományok miként járulhatnak hozzá a fenntartható fejlődéshez. A Chemgeneration 2011-ben internetes oktatási portálként indult, hogy aztán egy sokkal átfogóbb, tudományos programmá váljon.

A programnak köszönhetően a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek interaktív kísérletekben, valamint megtudhassák, miként képes a tudomány a mindennapi problémák megoldására, és milyen szerepet tölt be bolygónk megmentésében. A középiskolások képesek lesznek átlátni, hogyan működik a kémia az osztálytermen kívül, ami ösztönözni fogja a tudomány világával kapcsolatos kreativitásukat és ezidáig rejtett tehetségük kibontakoztatását.

A Chemgeneration program minden diáknak szól, nem kizárólag a kémiában vagy más természettudományos tantárgyakban jeleskedőknek vagy az azok iránt kifejezetten érdeklődőknek. A programban valamennyi középiskola részt vehet, függetlenül attól, hogy általános oktatást biztosítanak vagy a természettudományok képzésre összpontosítanak.

A Chemgeneration Tudományos Programot a BASF, a világ vezető vegyipari vállalata hozta létre Közép-Európa néhány legrangosabb egyetemével és tudományos intézményével együttműködve.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?