Bemutatkozik tagvállalatunk a Havranek Családi Farm

havr1

A 2013. évet lezáró közgyűlésen a BCSDH egyik új tagja lett a Havranek Családi Farm, amely – családi vállalkozás formájában – a BCSDH élelmiszer-és agrárágazatban aktív tagságát erősíti.

A gazdaság Fejér megyében Lajoskomáromban helyezkedik el, 1992 -ben a farm vezetőjének, Havranek Györgynek az édesapja, néhai Havranek József alapította 46,5 ha földhasználattal. A farmon jelenleg 150 ha -on szántóföldi növények, 5 ha -on dinnye és 0,1 ha -on szamóca termesztés folyik. 150 db éves átlaglétszámú sertésállománnyal, egy kis mangalicatenyésztés mellett az idei év második felétől már kertészeti és állati termék feldolgozása is terítékre kerül. A farm vezetőjének célja az, hogy a saját termelésű takarmány értékesítésre nem kerülő egy részét a saját állatok egyék meg, és a felhizlalt sertések feldolgozása is a farmon történjen. Így a család önellátása mellett mások részére is elérhetővé válnak az egészséges, fenntartható, adalékanyagoktól mentes termékek; legyen az eperlekvár, vagy füstölt darabolt sonka.

havr2

Így, a megerősödött több lábon álló (növénytermesztés, állattenyésztés, saját termék feldolgozás) gazdaságban a munkát már nem csak a család végezheti, hanem lehetőség nyílik a családtagokon kívül két fő – preferáltan helyben lakó vagy hátrányos helyzetű – munkaerő alkalmazására is.

havr5

A Havranek Családi Farm további célja, hogy hogy saját példáján keresztül példát mutasson arról, hogy hogyan lehetséges a vidék népességmegtartó képességének növelése és a mezőgazdasági tevékenység természetes hosszú távú fenntartása, és lehetséges a fenntartható fejlődéssel kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentenénk a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket. Bízunk abban, hogy a szervezettel való aktív együttműködés ezen célok – amelyek nemcsak egyénre, hanem globálisan is értelmezendő fenntarthatósági célok – elérését segítik majd.

 A családi gazdaság jelenleg kiemelt figyelmet fordít az etikai és fenntarthatósági alapértékek érvényesítésére. A Havranek Családi Farm fentiekben írtaknak megfelelően –a környezeti felelősségvállalás jegyében és összhangban az Action 2020 – célkitűzéseivel, nem ad el Co2 kvótát, az ésszerű minimumra korlátozza a műtrágya-felhasználást, törekszik a fenntartható élelmiszerértékesítésre, növényvédelmi szakemberként a farm vezetőjeként maga is prioritásként kezeli a talaj- és vízvédelmet.

A fenntartható fejlődés elkötelezett híveként a Havranek Farm csatlakozott a BCSDH-hoz, amelyben a farmot dr. Fazekas Orsolya felügyelőbizottsági tag képviseli.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?