Egy stratégiai cél teljesült – 100%.ban megújúló energiával működik a Katica Tanya Élményközpont

Immár 100%-ban megújuló energiaforrásból fedezi a Katica Tanya Élményközpont a teljes energiaellátását. A több rangos elismerésben részesült, öko-tudatos családi park eddig is kiemelten figyelt a környezetvédelemre, mostanra azonban ezt új szintre emelték: nem használnak gázt, a fűtés, melegvíz és elektromos áram igényüket 100%-ban megújuló forrásból fedezik.

Szabadban, aktívan, környezettudatosan – ez lehetne a hely ars poeticája, hiszen nem titkolt céljuk a hagyományos életmódhoz való visszatérés népszerűsítése. S teszik mindezt olyan agilitással, mely vendégeikre is kihat: nem ritka, hogy akár soktagú családok töltenek el több napot együtt, aktívan itt. A 70 féle bel-és kültéri játék, a csúszdapark, a vízi élményrészleg és a több száz állat garantálják a tartós és élményekkel teli kikapcsolódást az év 310 napján.

Azalapítók fejlesztési stratégiája 3 pilléren nyugszik?

  1. Folyamatos fejlesztés, sosem dőlünk hátra
  2. Csak olyan attrakciót fejlesztünk, ami nem fogyaszt energiát, vagy ha mégis, akkor annak energiaigényét helyben megtermelt, megújuló forrásból fedezzük.
  3. Ha egy ötlet életképes, de nincs rá saját forrás akkor, veszünk pénzt a bankban” és pályázunk

A 2017-es fejlesztésekben mind a három alapelv egyszerre teljesült.

 

Hat új gyermekjátékkal, modern konyhával, napelem-farmmal és új, komfortos faházakkal bővült az eddig sem éppen szegényes kínálat. Az átadott új játékokkal az attrakciók száma a 100-hoz közelít, a modern eszközökkel felszerelt és kibővített konyhájuk gyorsabbá és komfortosabbá teszi az ellátást, a folyamatosan bővülő szállásokkal pedig már több mint 200 főnek tudnak szállást biztosítani, hogy az évente 70 ezer látogatóból, minél több tudjon itt aludni. Családok, barátok, kicsik és nagyok egyaránt kiválóan szórakoznak a tanyán. Ahogy az alapító – Handó János – fogalmazta: „Aki már tud és aki még tud járni, az jól érzi magát nálunk, emellett az Élményközpont 80%-akadálymentesített.”

Eddig energia fogyasztásuk 75%-át fedezték megújuló forrásból, ez lett most 100%. A konyhából „száműzték a gázt” és modern indukciós eszközökkel szerelték fel, illetve az új attrakciók közül kettő is fogyaszt áramot. Ezért az eddigi 33kW teljesítményű napelemparkjukat további 49.4kW tekjesítménnyel bővítették, amelynek segítségével nemcsak a megnövekedett áramfogyasztásukat fedezik, hanem a hiányzó 25%-ot is.

A finanszírozásban felhasználták az előző év eredményét, hitelt vettek fel és pályáztak a GINOP keretében, ám a pályázat beadása után nekifogtak a beruházás megvalósításának. Ha nyer a pályázat, csökken a hitelállomány.

Az újdonságokat felvonultató eseményen Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője a fenntartható fejlődésért tett erőfeszítések fontosságát emelte ki:

„Üdvözlendőnek tartom, hogy vannak ilyen helyek Magyarországon, melyek mindent megtesznek azért, hogy utódaink is ugyanezen a Földön járhassanak, élhessenek, melyen mi. És, hogy ez a minden szempontból példamutató hely éppen itt van, nálunk Somogyban – nos ez különösen nagy öröm számunkra. ”

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?