Bay Zoltán Kutatóintézet – „Gyárts, fogyassz, dobd el” szemlélet feladása a fenntarthatóságért

Egy vállalat számára új lehetőségeket jelent, ha áttér a “gyárts-fogyassz-dobd el” logikán alapuló működésről a körforgásos megoldásokra. A körforgásos modellben hulladék csak minimálisan, helyette inkább másodnyersanyag keletkezik: a termékek, anyagok visszaforgathatók életciklusuk végén a termelésbe, ezzel természeti erőforrásainkat tehermentesítve.

Az Európai Bizottság több eszközzel támogatja a vállalkozásokat és a kutatóhelyeket, hogy innovatív körforgásos gazdasághoz kötődő projekteket generáljanak. Így vesz részt a Bay Zoltán Kutatóintézet a CIRCE2020 nemzetközi EU-projektben, amely a körforgásos gazdaság – azaz „ne pazarolj” – koncepcióját terjeszti, lehetőség szerint az ipari szimbiózis kihasználásával – Közép-Európa ipari körzeteiben. A CIRCE 2020 projekt során 5 országban a meglévő ártalmatlanítási módok helyett ipari együttműködéseken alapuló, körforgásos megoldásokat kerestek.

A környezeti és gazdasági szempontból legelőnyösebb körforgásos megoldás kiválasztásához olyan módszerre volt szükség, amelyek bármely országban és ipari szektorban alkalmazhatók. A gazdasági és környezeti életciklus-elemzés (LCC és LCA) módszerével a közvetlen és közvetett környezeti hatásokat és költségeket határoztak meg. A megszokott, gyártásra fókuszáló gondolkodást átalakítja a körforgásos modellre.

A projektben 10 hulladékáramot vizsgált a konzorcium. Az egységes metodológiával készülő LCA és LCC eredmények alapján a körforgásos megoldások sok esetben környezetbarátabbnak és olcsóbbnak is bizonyultak. Ugyanakkor nem mindig a körforgásos megoldás a fenntartható: az innovatív megoldás is lehet pl. túl drága. A részletes LCA és LCC eredmények segítették, hogy az új, körforgásos megoldások megfeleljenek a fenntarthatóság kritériumának is. Az életciklus-szemlélettel a vállalatok termékeik és hulladékaik közvetlen hatásai mellett feltárhatnak új hasznosítási lehetőségeket. Az LCA és LCC vizsgálatok jelentősen segíthetik a cég döntéshozatali folyamatait.

Felelősségvállalásuk a környezetért nyereséges is lehet!

A Bay Zoltán Kutatóintézet 15 éves referenciával rendelkezik a környezeti életciklus (LCA) elemzés területén – várják az érdeklődő vállalatok megkeresését.

A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg CENTRAL EUROPE Programja támogatja.

www.interreg-central.eu/circe2020

https://www.circe2020-wiki.eu/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?