Hogy a jó még jobb legyen: Termékfejlesztéssel az életminőség javításáért

Ma Magyarországon kirívóan magas a szív- és érrendszerei megbetegedések aránya, gyakori a cukorbetegség, sokan túlsúlyosak vagy elhízottak – a gondok pedig már gyermekkorban kezdődnek.

A Nestlé Hungária év eleji, a magyar gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatása megállapította, hogy a 4 és 10 év közötti korosztály az ajánlott mennyiségnél kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljesértékű gabonát eszik, miközben a szükségesnél több zsírt és sót fogyaszt.

Ezek – a sokszor a szülőktől átvett – helytelen táplálkozási minták pedig az életkor előrehaladtával hozzájárulhatnak a fent említett megbetegedések kialakulásához.

Magyarország egyik vezető élelmiszeripari vállalataként a Nestlé Hungária elkötelezett amellett, hogy iparági és egészségügyi szervezetekkel összefogva javítson a magyar lakosság helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásain, kiemelt figyelmet szentelve a gyerekeknek.

De pontosan mit is tesz a Nestlé?

Minden termékünket tudományosan megalapozott kritériumok mentén, egyedülálló tápanyagprofilozó rendszer segítségével elemezzük. Célunk, hogy hozzásegítsük fogyasztóinkat a hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlásoknak megfelelő só-, hozzáadottcukor- és telítettzsírsav-bevitelhez. Az utóbbi években számos termékünk cukortartalmát mérsékeltük, a SMARTIES szezonfigurák esetében 2019-ben például 8 százalékos volt a csökkentés.

Termékfejlesztéseinkben természetesen nemcsak a gyerek-, de felnőtt fogyasztóinkra is figyelünk, 2017 óta jelentős változásokat hajtottunk végre portfóliónkban. Az említett időszakban 3,5 százalékkal csökkentettük a Magyarországon forgalmazott termékek nátriumtartalmát, ami 13 tonna só kivonásával egyenértékű, és 181,7 tonna hozzáadott cukorral kevesebbet használtunk fel, ami szintén 3,5 százalékos csökkenésnek felel meg a teljes portfólióra és erre a periódusra vetítve. A telített zsírsavakra vonatkozó nemzetközi étrendi ajánlásoknak pedig már 2017 óta százszázalékban megfelelnek a termékeink.

Részben civilizációs ártalmak, részben a környezettudatosság felerősödése áll a speciális táplálkozási és fogyasztói igények fokozatos erősödése mögött, amelyre célirányos termékfejlesztéssel reagálunk. Egyre többféle tej-, illetve gluténmentes élelmiszert gyártunk, de helyet kapnak kínálatunkban növényialapú élelmiszerek, valamint a magasabb rosttartalommal rendelkező termékek is.

A tudományos fejlesztések mellett odafigyelünk a tájékoztatásra és az oktatásra is

A Nestlé kifejezetten fontosnak tartja a megfelelő fogyasztói tájékoztatást, ezért minden releváns termékünkön megtalálhatók azok a tápanyaginformációs panelek, adagolási- és étkezési javaslatok, amelyek a tudatos döntés meghozatalában segítik vásárlóinkat.

A tájékoztatás szerves részét képezik edukációs kezdeményezéseink is, amelyeknek meghatározó része kapcsolódik a gyerekekhez. Ezeket 2018 óta az akkor elindított, globális Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program keretében valósítjuk meg, hogy célzottan és szisztematikusan támogassuk a szülőket, gondviselőket, tanárokat abban, hogy egészségesebb jövőt teremtsenek a gyermekeknek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével 2015-től 5 éven keresztül közösen valósítottuk meg a GYERE® elnevezésű programot, amelybe több mint 5200, 18 év alatti magyar gyereket tudtunk bevonni, gondviselőikkel és tanáraikkal együtt.

Ezenkívül a magyar gyermekorvosoknak és védőnőknek szóló „Egészséges kezdet, Egészséges élet” program keretében a gyermekek első 1000 napjának fontosságáról tartottunk előadásokat, és közel 300 cikkből álló tudásbázist építettünk ki a Nestlé Baby&me platformon. Utóbbin – a csecsemőtápláláson túllépve – teljes körű segítséget nyújtunk várandósoknak és szülőknek.

A Nestlé hitvallása szerint a generációk életminőségének jobbá tételéhez nem elég, hogy az élelmiszerek finomak és magas minőségűek legyenek, de kedvező összetételűnek és tápértékűnek kell lenniük, ami határozott irányt szab a termékfejlesztéseinknek.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?