Itthon is elérhető az Amundi új, hidrogénre épülő befektetési terméke

A sokoldalú energiahordozóként és hatékony energiatárolási megoldásként használható hidrogén magában hordozza annak lehetőségét, hogy segítségével elérjük nettó nulla kibocsátási céljainkat. A tisztán előállított hidrogén és a belőle nyert üzemanyagok zöld energiahordozóként működhetnek és jelentősen mérsékelhetik azoknak a szektoroknak a szén-dioxid kibocsátását, amelyek igénybevétele és energiafelhasználása nehezen, vagy egyáltalán nem csökkenthető (pl. nehézipar és teherszállítás), illetve segíthetik a megújulók arányának növelését azáltal, hogy a többletenergia tárolóeszközeként szolgálnak.

Jelenlegi tudásunk szerint a zöld hidrogén (pl. a megújuló energiaforrások segítségével, vízbontási eljárással előállított, teljesen szén-dioxid-kibocsátásmentes hidrogén) jelenti az egyetlen életképes megoldást a nettó nulla kibocsátású jövő eléréséhez.

Beindult a hidrogénhez kapcsolódó növekedés

A hidrogénre épülő értéklánc – az energiatermeléstől, a gyártáson, az értékesítésen és a logisztikán át egészen felhasználókig – jelentős növekedési potenciált rejt magában. A zöld hidrogénre való átállás 2050-ig 2500 milliárd dollár közvetlen éves jövedelmet termelhet és több mint 30 millió ember számára teremthet munkahelyet[1].

Az Amundi hidrogénre épülő új befektetési stratégiája

Erre a dinamikus fejlődés előtt álló értékláncra épül az Amundi új befektetési stratégiája, amely április óta a hazai befektetők számára is elérhető. A CPR Invest – Hydrogen (https://www.amundi.hu/lakossagi/product/view/LU2389405080) a hidrogén gazdaság legkülönbözőbb területein működő vállalatok nemzetközi részvényeibe fektet be, a zöldenergia-termeléstől a hidrogéntechnológiai alkatrészeken át, a hidrogén előállításon, tároláson és elosztáson keresztül egészen a hidrogén felhasználókig.

A befektetési folyamatba beépül a fenntartható megközelítés annak érdekében, hogy kizárják a legrosszabb ESG[2] gyakorlatot folytató és ellentmondásos megítélésű vállalatokat. A Részalap az SFDR (Közzétételi Rendelet[3]) 9. cikkének megfelelő pénzügyi termék, befektetési stratégiája megfelel ezen fenntarthatósági követelményeknek is.

Június végéig zajló kommunikációs kampányunk segítségével igyekszünk a hazai közönség számára is érthetővé és megfoghatóvá tenni a hidrogén jelentőségét és a benne rejlő lehetőségeket.

[1] Források: ETC (Energy Transition Commission), 2021; Bloomberg New Energy Finance (BNEF); Bank of America (BofA) Global Research, 2020

[2] Környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kritériumokat használnak a vállalatok környezettel, alkalmazottaikkal és irányítási struktúrájukkal szembeni felelősségének felmérésére. Ebben a keretben az ellentmondások olyan hírek, pletykák és botrányok, amelyek negatívan befolyásolják ezt az értékelést.

[3] SFDR/Közzétételi rendelet: az Európai Parlament és a Tanács 2019. november 27-i (EU) 2019/2088 rendelete a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?