Kukoricarostból készült biogázt táplál az országos gázhálózatba az E.ON és a Pannonia Bio

A közel 100 százalékos tisztaságú biometán teljes egészében megújuló forrásból származó energia.

Növényi rost alapú biometánt táplálnak a hazai földgázhálózatba az E.ON Hungária Csoport és a Pannonia Bio Zrt. együttműködésének eredményeként. A Pannonia Bio dunaföldvári biofinomítójában többek között takarmánykukoricát és árpát dolgoznak fel, a megmaradó növényi rostokból a földgázénak megfelelő minőségű biometánt, azaz nagy tisztaságú biogázt állítanak elő.

Közép-Európa legnagyobb takarmánykukorica-feldolgozójaként, és egyben a világ harmadik legnagyobb árpaüzemének tulajdonosaként a Pannonia Bio Zrt. Magyarország egyik legnagyobb megújulóenergia-termelője. Évente annyi zöldenergiát állít elő, mint egy 2000 MW-os naperőműpark. Ez több mint 600 ezer háztartás, vagy a 12 legnépesebb vidéki magyar város teljes lakossági éves energiaigényének felel meg.

A gabonafeldolgozás során kiválasztott rostból köztes termékként – zárt technológiával, szennyvízkibocsátás nélkül – közel 100%-os tisztaságú biometán készül, melyet tavaly június óta az E.ON Hungária Csoporttal közös fejlesztés keretében a hazai földgázhálózatba juttatnak.

Az E.ON stratégiai célja, hogy segítse ügyfeleit a környezetet kímélő, egyúttal energiahatékony működésben. A kooperációban az E.ON logisztikai és technológiai szempontból is kulcsszereplő: elsőként kialakította a termelőüzem és az gázhálózat közötti összekötő vezetéket, majd a termelés indulása óta állandó minőségellenőrzéssel, szigorú műszaki paraméterek betartása mellett továbbítja a biogázt a gázhálózatba.

A fejlesztés példaértékű, hiszen a földgázéval megegyező minőségű biogázt 100%-ban maradék növényi rostokból állítják elő, és az E.ON elosztóvezetékén keresztül az ügyfelekhez eljuttatva, helyben használják fel. Az érintett szekszárdi térségben a Pannonia Bio a legnagyobb gázfogyasztó, így az előállított biogáz legnagyobb hányadát ők maguk használják fel, így azonnal, helyben hasznosul, és nincs szükség további szállításra.

A most megvalósult fejlesztéssel a hasonló partnerségek sora is bővülhet, hiszen biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani, a kritikus pontnak számító biometán-tisztaság pedig az E.ON közreműködése révén garantálható. A biogáz-termelő vállalatok ugyanazokkal a feltételekkel csatlakozhatnak a földgázrendszerhez, mint a földgáz-termelők, azzal a kitétellel, hogy a rendszerbe betáplálni kívánt biogáznak a szigorú minőségi előírásoknak meg kell felelnie.