Legújabb tagunk a Magyar Nemzeti Bank

Köszöntjük legújabb tagunkat a Magyar Nemzeti Bank-ot, Magyarország központi bankját, melyet 1924-ben alapítottak. A cég alaptevékenysége a hazai jegybanki monetáris politikai, pénzforgalmi feladatok és a pénzügyi szervezetek felügyeletének ellátását foglalja magába, képviselője az államháztartásért felelős miniszter. Az MNB több, mint 1400 főt foglalkoztat, elsőszámú vezetője Dr. Matolcsy György.

A jegybank, mint a pénzügyi rendszer stabilitását, a gazdaság hosszú távú növekedését támogató intézmény – 2019-ben stratégiai céljai közé emelte a magyar fenntartható beruházások és a kapcsolódó banki vagy éppen tőkepiaci finanszírozás elősegítését, mindezek összehangolását a szakpolitikákkal és a reálgazdasági szereplők lehetőségeivel. Céljuk továbbá azon banki és tőkepiaci termékek fejlődésének elősegítése, melyek támogatják a klímabarát energetikai, ipari, agrár, vízgazdálkodási és hulladékkezelési technológiák elterjedését. E célból hozták létre 2019-ben a Fenntartható pénzügyek főosztályát mely ellátja a fenti feladatokat. A Bank 2019-ben megszerezte a Zöld Iroda minősítést, a konferenciái környezeti terhelését pedig a WWF Magyarországgal együttműködve élőhely-helyreállítási ökológiai beruházásokkal ellentételezi, és teljes operatív működésének karbonsemlegességét is hasonló megoldással tervezi elérni.

Az MNB Környezetvédelmi Nyilatkozata 2011 óta érhető el, átlátható működéséről pedig az Állami Számvevőszék ellenőrzései, az éves jelentések és sajtótájékoztatók adnak tanúbizonyságot. Alapokmánya és Etikai Bizottsága biztosítja az etikus működést.

Az MNB Zöld Programjának második pillére a hazai és nemzetközi szervezetekkel való együttműködés, így a BCSDH tagságon keresztül szeretnék támogatni a hazai klíma-és fenntarthatósági törekvések megvalósulását. Véleményük szerint a szervezet kiváló platform arra, hogy kommunikáljanak, konzultáljanak a hazai vállalatokkal.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?