Még zöldebb az e-mobilitás: napenergiával biztosítja a debreceni BMW-gyár áramellátását az E.ON

Az elektromos autózás akkor válhat igazán a jövő mobilitási megoldásává, ha már a gyártási folyamat is fenntartható. Ebben lépett partnerségre a Debrecenben elektromosautó-gyárat építő BMW-vel az E.ON, olyan megoldást nyújtva, amely európai léptékben is egyedülálló.

A teljes BMW Group legnagyobb napelemparkját építi fel az E.ON a készülő debreceni e-autógyár területén: április 10-én egy több, mint 50 hektáros területen elterülő napelempark kialakítására vonatkozó szerződést írtak alá a BMW Manufacturing Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport képviselői. A termelés teljes egészében fosszilis energiaforrások nélkül történik majd az üzemben a napelemparknak köszönhetően. Az épületek tetejére és a környező területekre összesen mintegy 70 labdarúgópályányi napelempanel kerül. A léptéket egy másik összehasonlító adat is jól érzékelteti: a rendszer húszezer háztartás – minden ötödik debreceni otthon – kiszolgálására elegendő lenne. A tiszta energiát termelő létesítmény az európai E.ON Csoport hasonló beruházásai között is élen jár, mind a méreteit, mind pedig a technológiai színvonalát tekintve.

A debreceni projekt alapja az E.ON és a BMW közös elkötelezettsége fenntarthatóság, illetve a tiszta és okos megoldások iránt. A beruházás a BMW iFACTORY szemléletébe illeszkedve a hatékonyság, fenntarthatóság és digitalizáció alappilléreire épül. A gyár karbonlábnyomának minimalizálása érdekében 43 MW névleges teljesítmény leadására képes napelemparkot épít ki a gyárterületen az E.ON Hungária Csoport 2025 év végéig. Az 510 000 négyzetméternyi napelemparkot teljes egészében a BMW Group Gyár Debrecen épületeire és egyéb területeire telepítik majd. A napelemek összesített kapacitása közel 45 gigawattóra lesz.

A kivitelezési szerződés közelmúltban történt aláírása alkalmából Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a készülő naperőmű a vállalatcsoporton belül is kitűnik a méretével. Papp László, Debrecen polgármestere azt hangsúlyozta, hogy inspiráló egy olyan beruházást fogadni, amely már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra. Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese pedig azt emelte ki, hogy a zöldenergia-megoldás mások számára is megmutatja, hogyan lehet valódi lépéseket tenni a fenntartható jövő megteremtése érdekében.

A kétoldalú elköteleződés hosszú távra szól: a naperőmű tervezését, kivitelezését és üzemeltetését is az E.ON végzi majd. Maga a naperőmű, illetve az e-autógyár hosszú távú energiaellátását biztosító együttműködés pedig minden bizonnyal követendő példaként szolgál majd a hazai és az európai gazdaság más szereplői számára is.