Fókuszban az EPR díj csökkentési megoldások.

,

A Manupackaging Magyarország immár 20 éve rengeteget tesz a fenntartható csomagolásért a körforgásos gazdaság érdekében.

Stretchfólia csökkentése = EPR díj csökkentése

Innovatív csomagológépeink, stretch és zsugorfóliáink segítségével ügyfeleinknél átlagosan 30-70%-al tudjuk csökkenteni a csomagolóanyag mennyiségét.
Ezáltal a vállalkozások képesek jelentősen csökkenteni az EPR díj mértékét is.

Szakmai javaslatunkat, minden esetben, egy AUDIT után tesszük meg, így előrevetíthető a megtakarítás mértéke, vagy esetleges beruházás megtérülése.

AUDIT után tett javaslatunk az alábbi eredményeket hozta ügyfeleinknél:

 

Élelmiszer gyártó cég:
A fóliamennyiség és az EPR díj is 59%-kal csökkent

Megbízás:

Egy cég, amely por alapú élelmiszereket gyárt, azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy tudunk-e nekik segíteni, az EPR díj csökkentésében úgy, hogy kevesebb fólia használatával biztosítsák a megfelelő csomagolást

Javaslat és teszt:

Tesztelésünk során bebizonyosodott, hogy az előzőleg használt 456 gramm/ raklap mennyiség helyett a mi megoldásunkkal elég 187 gramm ugyanahhoz a csomagoláshoz, miközben a rakatbiztonság is nőtt

Eredmény:

Eljárásunkkal a cég raklaponként 59%-kal kevesebb fóliát használ, amelynek természetesen pénzügyi hatása is van. A vezetőség örömmel konstatálta, hogy az EPR díj befizetése szintén jelentősen csökkent a Manupackaging fóliák alkalmazásával.

 

Mosószer gyártó cég:
75%-kal csökkentettük a felhasznált fóliamennyiséget!

Megbízás:

Partnerünk a fóliázási folyamat optimalizációjával bízott meg minket. Elsődleges céljuk az egy raklapra eső fajlagos költség csökkentése volt, másodsorban pedig az EPR- díj összegén kívántak faragni. Egy raklap lecsomagolásához a tesztet megelőzően összesen 530 gramm starndard gépi fóliát használtak, ezen szerettek volna változtatni.

Javaslat és teszt:

A próbacsomagolásnál az előnyújtásnak köszönhetően egy raklap esetén az 530 grammos fóliahasználat lecsökkent 133 grammra. Talán mondani sem kell, hogy az új eljárással sem romlott a minőség, a fólia ugyanolyan stabilan tartotta a raklapon a termékeket, mint a tesztet megelőzően.

Eredmény:

Eljárásunkkal tehát 75%-os anyagmegtakarítást értünk el, ez a napi 60 darab raklap esetén elképesztően nagy különbség, havonta 596 kg fóliát takarítanak meg. Ilyen kimagasló eredmények láttán a cég egy Synthesi gépet vett, 250% előnyújtós fóliakocsival. Az új gép árának megtérülési ideje csak 7 hónap.

Konzervipari cég:
56%-ot spóroltak egy gép beszerzésével, így 1 éven belül még egy gépet tudtak vásárolni

Megbízás:

Egy konzervipari cég korábban már vett tőlünk egy gépet, most azért kerestek meg minket újra, mert a megtakarítás egy részét egy második gép megvételére kívánták fordítani.

Javaslat és teszt:

A mérési eredmények során kiderült, hogy a régi géppel 1075 g fólia kellett egy raklap lecsomagolásához. A tesztünk kimutatta, hogy ugyanaz elérhető 470 g-mal is, vagyis raklaponként 605 gramm takarítható meg.

Eredmény:

Sikerült a felhasznált fóliamennyiséget 56%-kal csökkenteni, ez napi 120 raklappal számolva havi 1815 kg megtakarítást jelent a fóliahasználatban. Megoldásunkkal megvalósult a stabil rögzítés és a nagyobb rakatbiztonság, miközben mindig ugyanannyi fólia kerül felhasználásra, a fajlagos költség csökken, és az EPR-díj mérséklődik. A második csomagológép megtérülése mindössze 3,5 hónap!

 

További esettanulmányainkat itt olvashatja: Esettanulmányok

BCSDH olvasóinak:

Az első lépés a fólia felhasználásának csökkentése érdekében, hogy kérje díjmentes Auditunkat. Szakértő kollégáink felmérik a vállalkozás igényeit és lehetőségeit, és ajánlásokat tesznek a csomagolóanyag hatékonyabb felhasználása érdekében. Ez segít eldönteni, mennyivel tudjuk csökkenteni a fólia felhasználását és a költségeket.

A 130.000 Ft értékű Auditunkat, most díjmentesen itt kérheti https://manupackaging.hu/audit/ Az Audit lépéseiről részletesen itt olvashat.

https://manupackaging.hu/csomagoljon-gyorsabban-kedvezobben-zoldebben/