Megkezdte tesztüzemét az ALTEO akkumulátoros villamosenergia-tárolója a fenntarthatóság jegyében

Sűrű időszakon van túl az ALTEO, hiszen az utóbbi hónapokban több mérföldkőnek számító eredményt is elért a vállalat a fenntarthatóság területén: elkészült a cég 2. Fenntarthatósági Jelentése, valamint megkezdte tesztüzemét a régióban egyedülálló akkumulátoros villamosenergia-tároló.

Nyár végén átadták azt a Kelet-Közép-Európában és Magyarországon is egyedülálló akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítményt, amelynek megvalósítására, tesztüzemére és integrációjára közel 500 millió forintot nyert a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A támogatott program keretein belül létrejött projekt, amely a magyar villamosenergia-rendszer támogatásán túl az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételére fókuszál, összesen 1,1 milliárd forintból valósul meg.

A projekt első szakaszaként készült el a most átadott villamosenergia-tároló, amelynek az üzembe helyezése után megkezdődik a tesztelési időszak és a működési tapasztalatok begyűjtése. A K+F projekt további fázisaiban sor kerül még a meglévő szabályozó központ fejlesztésére, egy villamos energia alapú hőtermelő berendezés létesítésére és az időjárásfüggő termelőegységek magasabb szintű piaci (szabályozási központi) integrációjára is.

Ugyancsak az elmúlt hónapok eseményei között szerepel az is, hogy az ALTEO kiadta a második Fenntarthatósági Jelentés is, amely bemutatja, hogy mit tesz az ALTEO a fenntartható vállalatirányítás zászlaja alatt. Az ALTEO egyébként tavaly döntött úgy, hogy példamutató módon elkészíti első Fenntarthatósági Jelentését. A 2016-os jelentés akkora sikert aratott a szakmában, hogy elnyerte a Deloitte Zöld Béka Díjat.

 

 

A vállalat aktuális jelentéséből kiderül többek között, hogy:

  • a vállalat munkavállalóinak száma közel 15%-al nőtt 2017-ben;
  • a vállalat beépített villamos teljesítményének 23%-át megújuló erőművek adták;
  • összesen 5 706 óra képzést biztosított az ALTEO, átlagosan fejenként többet, mint 25 óra;
  • 2017-ben a beszállítók 95%-a magyar vállalkozás volt.

A felelős vállalatirányítás gyakorlati ismérveire, illetve az ALTEO fenntarthatóság iránti elköteleződésére sokan voltak kíváncsiak az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol ifj. Chikán Attila osztotta meg a saját tapasztalatait a hallgatósággal.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?