Megóvták a partifecskéket a repülőtéren

Megvárták a földmunkák folytatásával, amíg kiköltöznek a partifecskék a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér több beruházásának munkaterületéről, ahol még tavasszal fészkeltek be egy távhővezetéknek ásott árok, illetve egy kábelcsere munkagödrének falába. Mostanra kirepültek a fiókák, és társaikkal együtt hamarosan útnak indulnak Afrika felé. A Budapest Airport csapata jó utazást kíván nekik, elismerve a repülésben tanúsított fantasztikus teljesítményüket: az aprócska, kb. 13 grammos madarak 4000 km-t tesznek meg a Szaharán túli telelőhelyükig.

 

A partifecske hazánk legkisebb fecskefaja. A többi fecskétől eltérően nem házak eresze alá vagy gerendákra rakott sárfészekben, hanem folyómenti partfalakba, löszfalakba, homokbányák és munkagödrök falába fúrt lyukakban fészkel. A fiókák átlagosan 22 nap alatt hagyják el a fészket, de szüleik még a kirepülés után is etetik őket egy ideig, és rendületlenül hordják nekik a legyeket, szúnyogokat és levéltetűket. Vonulás előtt nagyobb csapatokba verődnek, és szeptember közepén indulnak útnak Afrika felé.

A szakemberek sokáig nem tudták, hogy pontosan hol telelnek a partifecskéink. Meggyűrűzött példányokat nemigen fogtak be, a modern műholdas nyomkövetők cipeléséhez pedig az énekesmadarak túlságosan kicsik. Néhány évvel ezelőtt vált lehetővé, hogy egy új módszerrel, a fény-adatokat rögzítő geolokátorok segítségével megismerjék az útvonalukat. A parányi hátizsákkal felszerelt magyarországi fecskék adataiból kiderült, hogy a jelölt példányok a Szaharán túl, a Csád-tótól délre eső területeken töltötték a telet.

Vonulási útvonaluk és telelőhelyük megismerésének természetvédelmi szempontból azért van nagy jelentősége, mert a fecskék drámai módon fogyatkoznak egész Európában, és védelmükhöz hozzájárulhat, ha a kutatók megismerik ennek okait. A klímaváltozás, a rovarölő szereket használó intenzív mezőgazdaság, és az előhelyek eltűnése mind hozzájárul a fecskék drasztikus fogyatkozásához.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egyébként nem csak partifecskék, hanem molnárfecskék is élnek. Körülbelül negyven fészek található a tavasszal felújított és áthelyezett utashidak alatt, és egy kicsit távolabb, a repülőtér tűzivíztározója melletti épületre is helyeztek ki számukra műfészkeket, bízva abban, hogy jövőre már ezeket is birtokba veszik.

A madarak jelenléte repülésbiztonsági szempontból nem kívánatos a repülőtéren, a fecskék azonban szerencsére a futópályáktól viszonylag távol eső területeken élnek, így nem jelentenek biztonsági kockázatot.

A Cargo City építkezése mellett található munkaárokba még tavasszal, néhány nap leforgása alatt költöztek be a partifecskék, ezért a távhővezeték cseréjével kapcsolatos földmunkákat ezen a szakaszon átütemezték, és csak most, nyár végén fejezték be, miután a madarak sikeresen felnevelték fiókáikat.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjeként a Budapest Airport törekszik arra, hogy óvja a környezetet, beleértve a területén található természeti értékeket is, hisz több védett állat- és növényfaj is megtalálható Ferihegyen, amelyek jelenlétét rendszeres felmérésekkel nyomon követik.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?