Megszűnt a hulladéklerakás az Unilever gyáraiban

A világ vezető vállalatai közül elsőként az Unilever szüntette meg gyáraiban a nem veszélyes hulladéklerakást. Ez mintegy 240 gyárat érint 67 országban. A vállalat a hulladék-újrahasznosítás révén nagyjából 200 millió euró költségcsökkentést ért el az elmúlt 3 évben, a megtakarított összegből pedig több száz új munkahelyet létesített.

Az Unilever számára mindig is fontos volt, hogy a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét csökkentse. Ezt az elköteleződést a vállalat a 2012-ben életre hívott Fenntarthatósági Terv megfogalmazásával tovább erősítette, amelyben határidőhöz kötötten vállalta, hogy gyáraiban teljes egészében megszünteti a nem veszélyes hulladéklerakást. Azzal, hogy ez a célkitűzés a globális terv meghatározó elemévé vált, a folyamat felgyorsult, és lehetővé tette, hogy a célkitűzés határidő előtt teljesüljön.

unilever

Csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás, visszaforgatás

A gyártásból származó összes hulladék újrahasznosításának folyamatában az Unilever egy sajátos megközelítés mentén gondolkozott.Első lépésként a keletkező hulladék mennyiségét csökkentették, majd átvizsgálták és szétválogatták a keletkező hulladékot és kiválasztották az újrahasználható és az újrahasznosítható elemeket. Az átvizsgálás a teljes működést érintette, a gyártásból közvetlenül keletkező hulladék mellett átvizsgálták a beszállítók csomagolóanyagait, mi több az éttermi élelmiszermaradékot is komposztálás céljából. Ezt követően azt vizsgálták meg, hogy a hulladékként kezelt anyagok újrahasznosíthatóak-e esetleg máshol valamilyen formában. Ennek a folyamatnak az eredményeként a korábbi gyári hulladékból az Elefántcsontparton például olcsó építőanyag készül, Indiában a szerves hulladékot komposztálják és azt a helyi közösségek a zöldségtermesztésnél hasznosítják, Kínában pedig téglát és járdaelemeket készítenek belőle.

Ráadásul a pozitív eredmények messze túlmutatnak azon, hogy a gyárakban minden lehetséges hulladékot újrahasznosítanak. Az Unilever az újrahasznosítás révén az elmúlt 3 évben mintegy 200 millió euró költségcsökkentést ért el, a megtakarított összegből pedig több száz új munkahelyt létesített.

Nyírbátor, Röszke, Veszprém

Az Unilever Magyarországon három gyárral rendelkezik; a Nyírbátori Háztartás-vegyipari Gyárral, a Veszprémi Jégkrémgyárral és a Röszkei Élelmiszergyárral. Mindhárom három hazai gyárában folyamatosan azon dolgoznak, hogy a Fenntarthatósági Tervben vállalt célkitűzéseket határidőre teljesíteni tudják. Magyarországon már 2013 végére megszűnt a nem veszélyes hulladéklerakás mindhárom gyárban.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?