Provident Kutatás – Felelősen készültünk az ünnepekre pénzügyi szempontból

A Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörben végzett felmérése azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások milyen módon fedezték az ünnepek költségeit, mire mennyit fordítottak, és az év végi kiadások anyagi szempontból hogyan befolyásolták a család számára 2019 első hónapjait.

A 600 fős telefonos kutatás résztvevői jellemzően otthon töltötték az ünnepeket, a megkérdezettek fele pedig előtakarékoskodott is. Idén is csupán minden tízedik válaszadó finanszírozta hitelből az ünnepi kiadásokat. A 2018-as ünnepek alatt ötből kettő válaszadó több kiadást engedhetett meg magának, mint 2017-ben. Közel egyharmaduk (29%) húsz- és ötvenezer forint közötti összeget fordított az ünnepekre, 28%-uk akár ötven-százezer forintot is megengedhetett magának. 75%-uk optimista, úgy véli, nem kell meghúznia a nadrágszíjat az újév első hónapjaiban.

2018-ban a válaszadók 46 százaléka élelmiszerre, míg 39 százalék az ajándékokra költötte a legtöbbet az ünnepek során. Az ajándékok tekintetében tovább csökkent az elektronikai eszközök, például a mobiltelefonok és tabletek népszerűsége: csupán a megkérdezettek 9 százaléka gondolkodott ebben a lehetőségben. Az utazás idén lecsúszott a dobogóról, a megkérdezettek mindössze 2 százaléka említette. Az interjúalanyok a szeretteikkel együtt töltött időt tekintették a legnagyobb értéknek.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?