A BASF részt vesz az „Alliance to End Plastic Waste” (Szövetség a Világ Műanyaghulladékainak Megszüntetésére) szervezet megalapításában

  • A műanyagok és fogyasztási cikkek értékláncát alkotó csaknem 30 vállalat több mint 1 milliárd USD összeget szán a műanyaghulladékok felszámolására.

  • A BASF támogatja a műanyaghulladékok megszüntetését célzó szövetséget, olyan megoldások előmozdítása érdekében, amelyek segítenek megoldani a világ műanyaghulladékok okozta problémáit.

A BASF ma részt vett egy csaknem 30 vállalat által létrehozott világszövetség megalapításában, olyan megoldások előmozdítása érdekében, amelyek csökkentik és megszüntetik a környezetben, különösen az óceánokban található műanyag hulladékokat.  Az „Alliance to End Plastic Waste” szervezet (AEPW) több mint 1 milliárd USD összeget különített el azzal a céllal, hogy 1,5 milliárd USD-t fektessenek be a következő öt évben azzal a céllal, hogy segítsenek megszüntetni a környezet műanyag hulladékkal történő szennyezését.  Új megoldásokat fejlesztenek ki és terjesztenek a műanyag hulladékok minimumra csökkentése és kezelése érdekében. Ez magában foglalja a már felhasznált műanyagok hasznosítási megoldásainak előmozdítását is, lehetővé téve a körforgásos gazdaság kialakítását.

„Erőteljesen támogatjuk azt a célkitűzést, hogy csökkentsük a környezetben lévő műanyag hulladékok mennyiségét,” mondta Dr. Martin Brudermüller, a BASF SE Igazgatóságának Elnöke, Technológiai Igazgató, aki a kezdetektől támogatta a szövetség létrehozását. „Társalapítókként részt veszünk a műanyaghulladékok megszüntetését célzó szövetség megalapításában, olyan megoldások előmozdítása érdekében, amelyek segítenek megoldani a világ műanyaghulladékok okozta problémáit.” fejtette ki Brudermüller. „A műanyagok olyan nagy hatékonyságú anyagok, amelyek segíthetnek az erőforrás-takarékosságban és egészséget illetve biztonságot, valamint a kényelemből fakadó előnyöket a teremtenek a társadalom számára. Ezek az előnyök ellentmondásosak lehetnek, amennyiben a műanyagok és a műanyag hulladékok elhelyezése és újrahasznosítása nem felelős módon történik meg.

A kulcs annak megértése, honnan ered a műanyag hulladék. Az Ocean Conservancy által végzett kutatás rámutat, hogy az óceánokban lévő műanyagok túlnyomó része a szárazföldi szemétből származik.  A legtöbb műanyag hulladék a folyókkal érkezik és tíz fő, a világ különböző helyein, főként Ázsiában és Afrikában található folyóra vezethető vissza.  Sok ilyen folyó olyan, sűrűn lakott területeken halad át, ahol nincs megfelelő hulladékgyűjtés és újrahasznosítási infrastruktúra, amely eredményeként jelentős mennyiségű hulladék kerül a környezetbe. Az AEPW ott foganatosít lépéseket, ahol azok a leginkább szükségesek.  Ez magában foglal olyan projekteket, amelyek négy fő területen járulnak hozzá a megoldásokhoz:

  • Infrastruktúra fejlesztés a hulladékok összegyűjtésére és kezelésére és az újrahasznosítás mértékének növelésére;
  • Innováció a műanyagok hasznosítását és újrafelhasználását
    könnyebbé tevő és a műanyagok másodlagos felhasználásával értéket teremtő új technológiák előmozdítására és kiterjesztésére.
  • Kormányok, vállalkozások és közösségek képzése és bevonása
    az intézkedések megtétele érdekében és
  • A környezetben azon területek megtisztítása, ahol koncentráltan található műanyag hulladék, főként a fő hulladék-hordozók, mint pl. folyók, amelyeken a szárazföldről a hulladék eljut az óceánba.

„Mindenki egyetért abban, hogy a műanyag hulladék nem való az óceánjainkba és sehová a környezetünkben. Ez egy bonyolultan összetett és súlyos globális kihívás, amely gyors intézkedéseket és erős vezetést követel meg. Ez a szövetség az eddigi legátfogóbb erőfeszítés annak érdekében, hogy megszűnjön a műanyaghulladék a környezetben,” mondta David Taylor, a Procter & Gamble elnök-vezérigazgatója, az AEPW elnöke.

A szövetség egy non-profit szervezet, amelyben műanyagipari és fogyasztási cikkek értékláncát képviselő vegyipari és műanyagipari gyártók, kiskereskedők, feldolgozók és hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok vesznek részt a világ összes tájáról.  A szövetség kormányokkal, kormányközi szervezetekkel, akadémiákkal, civil szervezetekkel és a civil társadalommal működik együtt annak érdekében, hogy a műanyag hulladékok környezetünkből történő megszüntetését célzó közös projektekbe fektessenek be.

A BASF részvétele a szövetségben megerősíti a vállalat műanyagok felelősségteljes kezelése melletti kötelezettségvállalását. “A műanyagok kontrollálatlan környezetbe jutásának megszüntetését célzó egyik fontos intézkedés olyan zárt körfolyamatok kiépítése, ahol a műanyagokat új nyersanyagként lehet használni.  A vegyipar fontos szerepet játszik a műanyag hulladékok új termékekké történő feldolgozást célzó nagyszabású projektek innovációjában és megvalósításában,” mondta Brudermüller. Egy példa arra, miként dolgozik a BASF olyan innovatív technológiákon, amelyek előmozdítják a műanyagok hasznosítását és újrafelhasználását, a közelmúltban indított ChemCycling projekt. Vevőivel és partnereivel közösen a BASF kifejlesztette és legyártotta az első olyan kísérleti termékeket, amelyek vegyi úton újrahasznosított műanyag hulladékból készültek.

A BASF aktív megvalósítója a nemzetközi Operation Clean Sweep® programnak is a műanyag granulátumot előállító gyáraiban világszerte, amelynek célja megakadályozni a műanyag granulátum veszteséget a teljes értéklánc mentén a viselkedésen, munkaszervezésen műszaki intézkedéseken keresztül.  A BASF több különböző, a hulladékgazdálkodással és képzéssel foglalkozó együttműködési és társulási projekt résztvevője is (pl. World Plastics Council, Ellen MacArthur Foundation, CEFLEX).

A következő vállalatok alapító tagjai az „Alliance to End Plastic Waste” szervezetnek: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, CP Group, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, Shell, Suez, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia, és Versalis (Eni).

További információ

Tudjon meg többet a BASF „Alliance to End Plastic Waste”-ben vállalt tagságáról itt és az új „Alliance to End Plastic Waste” honlapról itt.

A BASF BASF ChemCycling projektjéről a TV felvételt a TV szolgáltatásunkban itt megtekintheti.

About BASF

At BASF, we create chemistry for a sustainable future. We combine economic success with environmental protection and social responsibility. The more than 115,000 employees in the BASF Group work on contributing to the success of our customers in nearly all sectors and almost every country in the world. Our portfolio is organized into six segments: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. BASF generated sales of more than €60 billion in 2017. BASF shares are traded on the stock exchanges in Frankfurt (BAS), London (BFA) and Zurich (BAS). Further information at www.basf.com.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?