Tematikus előadássorozatot tartott a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. az EXPO 2020 világkiállításon, Dubajban

Az EXPO 2020 világkiállítás a Lehetőség, a Fenntarthatóság és a Mobilitás fő fókuszok köré kerül megrendezésre, mely fél évig tartó világeseményen a résztvevő országok bemutathatják saját innovációikat, elért eredményeiket és törekvéseiket, körbejárva ezeket az altémákat a különböző tematikus hetek keretében. Reem Al Hashimy, az Expo 2020 ügyvezető igazgatója, valamint az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi együttműködésekért felelős minisztere elmondta: “A rendezvény célja, hogy összefogásra ösztönözzön bennünket a kihívások megoldása érdekében, hiszen csak így garantálhatunk jobb jövőt az emberiségnek.”

A 2021. október 31-én indult Urban & Rural Development (Város – és Vidékfejlesztés) című témahéten a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NM Zrt.) is lehetőséget kapott, hogy a Magyar Pavilonban megrendezett előadássorozaton az általános – hazai és globális – fenntarthatósági, valamint digitalizációs törekvésekkel összhangban bemutassa a már működő országos szolgáltatásait, illetve képet adjon a jövőbeli kitűzött céljairól, belföldi- és regionális koncepcionális irányairól.

A városokat, városi ökoszisztémákat összekapcsoló Közlekedési Mobiljegy (KMJ) szolgáltatás a helyi- és helyközi közösségi közlekedésben használt jegyek és bérletek elektronikus megváltását teszi lehetővé egyszerűen és készpénzmentesen az utazóközönség részére, okostelefonos applikáció használatával.

A közszolgáltatásként nyújtott hazai mobilparkolás 2014. július 1-től egységes rendszerben működik: a fizető parkolási övezetekben a parkolási üzemeltetők által kiszabott díjak gyorsan és kényelmesen rendezhetők mobileszközzel, applikáción keresztül. A telefonba épített GPS segítségével történik meg a helymeghatározás (a parkolási övezetek számmal ellátott zónákra vannak osztva), ezt követően jelenik meg a térképen a készülék helyzete, ez alapján indítható a parkolás.

A szolgáltatások közös ismérve, hogy az elektronikusan megvásárolt jegyeket nem szükséges kinyomtatni, a validálás okoseszközzel történik – ezáltal a szolgáltatás igénybevételével jelentősen csökken a készpénz -, valamint a papírforgalom, így a környezeti terhelés is számottevően csökken.

A belföldi, országosan elérhető szolgáltatásokon túl szó esett a regionális együttműködési lehetőségekről is: a V4 Smart Platform Projekt 2 (V4SP2) kialakításának célja, hogy a V4 tagországokban közösen bevezethető, egységesen átjárható, a lakosság kényelmét és a közigazgatást segítő elektronikus szolgáltatások valósuljanak meg, úgymint a mobilitási (közlekedési), turisztikai szolgáltatások közötti átjárhatóság biztosítása, közös, egységes elektronikus és mobilfizetési infrastruktúra létrehozása, a digitális szolgáltatások új generációjának, egységes nyitott modellben történő biztosítása, valamint a V4 tagországok vállalatai számára új piaci lehetőségek biztosítása.

 

 

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?