Veszélyben a kulcsfontosságú nyersanyagok – PwC Climate risks report

A nulla nettó kibocsátású energiára való átálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok több mint 70%-át veszélyezteti az éghajlatváltozás – áll a PwC kilenc fontos nyersanyagot vizsgáló, éghajlati kockázatokról szóló jelentésében.

A hőterhelés és az aszály kockázata világszerte növekszik, ezért a cégvezetőknek fel kell gyorsítaniuk cselekvési terveiket azon kritikus fontosságú áruk előállításának védelme érdekében, melyek a globális népesség és gazdaság számára kulcsfontosságúak – állapítja meg a PwC kilenc árucikket vizsgáló kutatása (Climate risks to nine key commodities).

A felmérés főbb megállapításai:

  • Minden forgatókönyv (alacsony és magas kibocsátási) jelentős nyersanyagveszélyt prognosztizál.
  • A tiszta energiára való átállás szempontjából döntő fontosságú ásványi anyagok (réz, kobalt és lítium) termelésének több mint 70%-a jelentős vagy magasabb aszálykockázatnak lesz kitéve 2050-ig.
  • A kulcsfontosságú haszonnövények (búza, rizs, kukorica) már most is növekvő kockázatokkal néznek szembe a hőterhelés és az aszályok miatt.
  • A legelterjedtebb és legsúlyosabb kockázat a rizst érinti, amelynek mintegy 90%-a jelentős vagy nagyobb hőstressz-kockázattal fog szembenézni 2050-re a magas kibocsátási forgatókönyv szerint (a mai 75%-hoz képest).
  • A kukorica és a búza esetén a jelenlegi 1%-ról 30% illetve 50%-ra emelkedik az aszálykockázat 2025-re.
  • A gyártásban, a közlekedésben és az infrastruktúra területén széles körben használt létfontosságú fémek (bauxit, vas, cink), jelenlegi 30-50%-os hőstressz-kockázata 2050-re eléri a 40-60%-ot.
  • A problémát az is nehezíti, hogy mind a kilenc kritikus árucikk termelése kisszámú országban koncentrálódik, amelyek közül sokan egyre növekvő éghajlati kockázatokkal szembesülnek.
  • A bányászatban a vízhiány aláássa a vízigényes műveleteket, a mezőgazdaságban a szárazság csökkentheti a terméshozamot. Ami a növekvő hőstresszt illeti, általa mind a bányászatban, mind a mezőgazdaságban csökken a termelékenység.
  • „Nem elég csak a vállalati ökoszisztémára koncentrálni, hanem az ellátási lánc egészében kell csökkenteni a káros hatásokat és kockázatokat, és minél inkább fokozni az ellenálló képességet, kihasználva a lehetőségeket olyan termékek, szolgáltatások vagy üzleti modellek kialakítására, amelyek segítik a vállalatokat és a közösségeket az alkalmazkodásban” – hangsúlyozta dr. Szalay Rita, a PwC jogi és adótanácsadási területének vezető ESG szakértője.

Tovább a sajtóközleményre

Angol nyelvű sajtóközlemény