Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma – Megérkezett a doyourcarbon.hu az OPTEN és a Mastercard közös fejlesztése

,

A vállalati fenntarthatóság, az érkező EU-s jogszabályok, valamint az ezek nyomán megjelenő piaci elvárások új kihívások elé állítják a hazai vállalkozókat. A nagyvállalatok megkövetelhetik beszállítóiktól az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) átláthatóságot, melyek közül a karbonlábnyom kiszámítása az egyik legnehezebb és legösszetettebb feladat. A fenntarthatóság első lépése, hogy a cégek felmérjék, jelenleg milyen kibocsátási értékkel jár a tevékenységük. Ezt követően lehet cselekvési tervet és célokat megállapítani. Az ehhez szükséges tudás és erőforrás – érthető módon – sok esetben nincs jelen a hazai vállalatoknál – különösen a mikro- és kisvállalkozói szegmensben. Az OPTEN és a Mastercard a Föld napján indította el a közösen fejlesztett doyourcarbon.hu weboldalt. A szolgáltatás elsősorban a KKV-k és az egyéni vállalkozók számára hasznos, hiszen segítségével komoly lépést tehetnek a fenntartható működés, valamint annak követhetősége és átláthatósága felé.

A felület az innovatív open-banking technológiáját használja, amely a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorával, valamint a OPTEN hiteles cégadataival és elemzéseivel lehetővé teszi a becsült CO2 kibocsátás kiszámítását. Ez pedig igen jó szolgálatot tehet a beszállítói láncokban elvárt adatszolgáltatásnál is. Az új szolgáltatás különösen azoknak a cégeknek kínál megoldást, melyek számára a karbonlábnyom számítás egyéb módjai nagy humán és költségráfordítás miatt komoly nehézséget jelentenének.

„Úgy gondoljuk, hogy a fenntartható fejlődésben nem hagyhatjuk magukra a vállalatokat. A kisebb cégeknek szükségük van egy gyors és egyszerű megoldásra, hogy ne újabb teherként lássák a piaci változásokat, hanem lehetőségként éljék meg azt. A doyourcarbon.hu segítségével a KKV cégek nem csak helytállhatnak a beszállítói láncokon belül folyó versenyben, hanem komoly versenyelőnyt is szerezhetnek.” – mondta Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója. A weboldal gyors, digitális lehetőséget biztosít a cég karbonlábnyomának kiszámítására. Az eredmény pedig felhasználható önálló oklevélként, az ESG riport szerves részeként, vagy akár egy saját weboldalra elhelyezhető, havonta frissülő karbon badge-ként is.  Ezek a felhasználási módok jelentősen hozzájárulnak a transzparens működéshez.