WBCSD Liason Delegate Meeting 2024

,

A 29. WBCSD Liason Delegate Meeting Montreux-ban minden várakozást felülmúlt, több mint 50 szekcióval és 45 ország több mint 600 résztvevőjével. Vitathatlanul a WBCSD történetének eddigi legnagyobb eseménye volt. Igazi bizonyítéka annak, hogy mennyire fontosak és kritikusak a témák, amelyekkel foglalkozunk. A szervezet Globális Network partnereként hazánkat a BCSDH vezetője, Márta Irén képviselte.

A találkozó során a vállalati fenntarthatóságot 2024-ben meghatározó trendek bemutatására és elmélyítésére került sor az üzleti átalakulás megvalósítását célzó, cselekvésorientált beszélgetésekbe. A résztvevők megvitatták az innováció szerepét az értékláncokon keresztül, feltárták az elszámoltathatóság és az átláthatóság növelésére irányuló stratégiákat, bejelentették az egyenlőtlenségek felszámolására létrehozott üzleti bizottságot, valamint a konferencia fénypontja volt a Leading Women Awards 2024 díjak átadása, mely a fenntarthatóságért kivételesen sokat tevő női vezetőket ismeri el.

Peter Bakker, a WBCSD vezetője öt megvalósítható lépésben foglalta össze a teendőket, melyet a tagvállalatok a változások katalizálása érdekében megtehetnek:

  1. Együttműködés a WBCSD klímacsapatával, stratégia meghatározása és megvalósítása, a kibocsátások csökkentésének felgyorsítására, legalább további 10%-kal nagyobb mértékben 2030-ig.
  2. A WBCSD Nature csapattal együttműködve 3-5 természetpozitív mérőszám beépítése az átalakulási tervbe.
  3. Az emberi jogok előtérbe helyezése, az egyenlőtlenségekről szóló megbeszélések kezdeményezése a vállalatok igazgatótanácsában.
  4. Igazgatótanácsi szintű felülvizsgálat az éghajlat változáshoz és biodiverzitás romlásához hoz kötődő kockázatok és lehetőségek áttekintésére.
  5. A fenntarthatóság beépítése minden üzleti tevékenységbe,feladatkörbe, és tájékoztatás a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatásokról.